Paradoxul prețului: Cum ajung prunele moldovenești să fie de trei ori mai ieftine decât cele turcești pe piața germană?

27 Sept. 2024, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Sept. 2024, 09:21 // Actual //  bani.md

Prunele moldovenești se vând în Germania la prețuri mediu și mai jos de mediu. Experții explică această poziționare prin lipsa de infrastructură din țară care nu permite crearea valorii adăugate la fructe. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, de către Iurie Fală, director executiv al Asociației producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”, și expertul economic Veaceslav Ioniță.

Iurie Fală afirmă că producătorii moldoveni vând prunele mai ieftin din cauză că nu toți pot oferi standardul solicitat pe piața germană din cauza lipsei lanțului post recoltare. O altă explicație ține de soiurile cultivate în Republica Moldova care sunt mai puțin competitive în comparație cu cele din alte țări.

„Dacă să ne comparăm cu Turcia, Italia sau Spania, atunci infrastructura care creează valoarea adăugată pentru fructe, mă refer aici la sortare, calibrare și ambalare este foarte slab dezvoltată la noi și partenerii noștri trebuie să facă această procedură acolo unde noi exportăm. Noi vindem în vrac și ei le preambalează”, a mai spus directorul executiv al Asociației producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”.

Germania se plasează printre cei mai mari importatori de prune din Republica Moldova alături de România și Polonia. Calculele făcute de expertul economic Veaceslav Ioniță arată că Republica Moldova se plasează pe locul al treilea la exporturi de fructe în această țară după Spania și Italia.

„Germanii au importat fructe din Turcia la un preț de 3,2 dolari, din Africa de Sud cu 2,4 dolari, din Țările de Jos cu 2,2 dolari și cel mai mic preț a fost din Republica Moldova – un dolar kilogramul. Asta arată că suntem competitivi ca preț, dar că mai trebuie să lucrăm la calitate. Avem potențial de creștere, dar statul trebuie să intervină pentru a crea condiții mai bune pentru exportul fructelor”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Printre țările care au cumpărat anul trecut prune din Republica Moldova se numără Austria care a oferit un preț de aproximativ 90 de cenți, iar Țările de Jos și Italia au dat aproximativ 80 de cenți. În lista mai figurează Croația, Belarus, Letonia și Polonia care au importat prune moldovenești cu câte aproximativ 60 de cenți pentru un kilogram. Rusia a oferit 50 de cenți, iar România – 43 de cenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 19:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 19:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Traficul suspendat pe la Văleni a provocat pierderi de 480 de milioane de lei în trei ani.

Suspendarea traficului feroviar pe tronsonul Cahul–Giurgiulești, din cauza surpării căii ferate în zona Văleni, a generat pierderi pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” – peste 480 de milioane de lei în ultimii trei ani. Segmentul de cale ferată, afectat grav în 2022 de alunecările  de teren cauzate de ploile de la acea vreme, a blocat circulația trenurilor spre portul Giurgiulești.

După mai bine de doi ani de stagnare, autoritățile anunță în sfârșit un progres: documentația de proiectare pentru reabilitarea sectorului feroviar din satul Văleni, raionul Cahul, a fost finalizată. Potrivit CFM, este vorba despre un segment de aproximativ 360 de metri, unde vor fi efectuate ample lucrări de stabilizare a terenului, consolidare a malurilor râului Prut și instalare a unei construcții de susținere pe zona deformată.

Lucrările urmează să fie executate în baza unui proiect elaborat de compania „Intexnauca”, care a propus soluții inginerești moderne pentru prevenirea alunecărilor de teren și eroziunii. În paralel, CFM lansează licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare propriu-zisă.

Reconstrucția acestui tronson este esențială pentru redeschiderea unei rute logistice strategice – linia directă spre portul Giurgiulești, fără a tranzita teritoriul statului vecin. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din cele 85 de milioane de lei alocate de Guvern pentru reabilitarea căii ferate în zonele Văleni și Fălciu.

Pierderile suferite de CFM – circa 10 milioane de lei pe lună din lipsa circulației pe acest segment – subliniază urgența și importanța redeschiderii rutei cât mai curând posibil.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO