Revoluție electrică în Norvegia: Aproape 100% din mașinile noi înmatriculate în septembrie sunt electrice

01 Oct. 2024, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 14:25 // Actual //  Ursu Victor

Mașinile electrice au depășit recent mașinile pe benzină în Norvegia. Acum, un alt record a fost stabilit pentru înmatriculările noi: 96,4 % din toate mașinile noi înmatriculate în Norvegia în septembrie au fost pur electrice. În aceste condiții, pare că obiectivul Norvegiei de 100% înmatriculări de vehicule electrice până în 2025 ar putea fi îndeplinit, scrie Electrive.

Cele 12.495 de mașini electrice noi din septembrie înseamnă că cota de piață record de 94,3 % din august 2024 a durat doar o perioadă scurtă. În total, 12.966 de mașini noi au pornit la drum în Norvegia. Aceasta înseamnă că doar 471 dintre aceste mașini noi nu aveau propulsie electrică pe baterii, în timp ce 12.495 aveau.

Autoritatea rutieră norvegiană OFV atribuie această evoluție la doi factori. „Vânzările de mașini noi în 2024 au fost caracterizate până acum de fluctuații mari și cifre de vânzări destul de scăzute”, spune directorul OFV, Øyvind Solberg Thorsen. „Acum asistăm la o oarecare redresare economică, care ar putea duce la vizitarea dealerilor auto de către mai mulți oameni.” Și o încărcătură mare de mașini Tesla, dintre care multe au fost comandate cu mult timp în urmă, „a contribuit în mod clar la creșterea înmatriculărilor în septembrie”, potrivit OFV.

Comparativ cu septembrie 2023, când au fost înmatriculate puțin sub 9.000 de vehicule electrice noi, creșterea a fost de 25,4 %. Acest lucru este considerabil deoarece mediul s-a schimbat. „În ciuda introducerii TVA pentru mașinile electrice cu un preț de peste o jumătate de milion de coroane norvegiene și a condițiilor schimbate pentru utilizarea mașinilor electrice, inclusiv pe rutele de transport public și la stațiile de taxare, dealerii aproape că vând numai mașini electrice în aceste zile”, spune OFV.

Pe lângă cele 12.495 de mașini pur electrice, în septembrie au fost vândute și 146 de hibrizi plug-in (145 pe benzină și unul diesel PHEV). Cu 142 de vehicule, hibrizii pe benzină au reprezentat încă 1,1% din cota de piață, în timp ce modelele diesel au reprezentat încă 1,0% cu 135 de noi înmatriculări. Doar 48 de vehicule pe benzină au fost înmatriculate recent, ceea ce corespunde unei cote de piață de 0,4 %. Doar vehiculele cu pile de combustie s-au descurcat mai rău: Potrivit OFV, nicio unitate nu a fost înmatriculată recent.

Cu alte cuvinte, cu 96,4 %, Norvegia aproape a atins obiectivul politic ca toate mașinile noi să fie pur electrice de la 1 ianuarie 2025. Până acum, ultimele mașini pe benzină și diesel nu au fost lovite puternic. „Va fi fascinant să urmărim evoluția pentru autoturisme în următoarele trei luni”, spune Solberg Thorsen. În ciuda recordului înregistrat în septembrie, ponderea medie anuală a vehiculelor electrice este de 88%. Unii oameni încă optează pentru mașini cu alte sisteme de propulsie decât cel electric, spune el.

O privire aruncată asupra primelor zece modele scoate la iveală stocul de Tesla menționat mai sus. Nu este neobișnuit ca Model Y să fie printre cele mai bine plasate vehicule din Norvegia – în septembrie, SUV-ul electric a fost pe primul loc cu 2.107 unități. Cu toate acestea, Tesla Model 3 ocupă locul al doilea, cu 2.067 de înmatriculări noi. Berlina electrică nu se regăsește de obicei în top zece, cu doar 12 înmatriculări noi în septembrie 2023.

Duo-ul Tesla este urmat la o distanță considerabilă de Volvo EX30, care s-a stabilit în top trei norvegian cu 803 mașini noi. Skoda Enyaq a fost nou înmatriculată de 702 ori, urmată de Toyota bZ4X (659), VW ID.4/ID.5 (485), Nissan Ariya (385), VW ID.3 (324), BMW i4 (274) și Hyundai Kona (265). Cu o cotă de piață de 2,0 %, chiar și Kona, aflat pe locul al zecelea, a obținut o cotă de piață mai mare decât cea a tuturor autovehiculelor noi cu motor cu combustie la un loc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2024, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat recent o serie de controale fiscale care au dus la aplicarea unor amenzi semnificative pentru nerespectarea legislației fiscale. Astfel, au fost impuse sancțiuni în valoare de aproximativ 45,0 mii lei, iar în plus, au fost întocmite 17 procese verbale contravenționale, cu amenzi totale de 18 mii lei.

În cadrul acestor acțiuni, autoritățile au identificat și 10 cazuri de activitate ilicită în domeniul transportului de persoane în regim de taxi. Aceste abateri au fost sancționate prin procese verbale și amenzi în valoare totală de 23 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat reiterează angajamentul său de a promova utilizarea echipamentelor de casă și control în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, precum și de a asigura eliberarea bonului de casă în domeniul transportului rutier. În același timp, autoritățile continuă să combată fenomenul transportului ilicit de persoane în regim de taxi prin efectuarea de controale fiscale și verificări operative. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu de afaceri corect și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău