Stabilitate la vârf: Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR în noua echipă de conducere

02 Oct. 2024, 11:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Oct. 2024, 11:10 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a afirmat că instituția va fi condusă în curând de o generație mai tânără, în contextul propunerilor recente pentru noul consiliu de administrație. Într-o declarație făcută în fața comisiilor parlamentare, Isărescu a subliniat importanța continuității în conducerea politicii monetare și macroprudențiale, menționând că actualul Consiliu de administrație va rămâne valid până pe 10-11 octombrie.

„Este clar că asistăm la o tranziție a conducerii politicii monetare și macroprudențiale din România de la generația mai în vârstă spre generații mai tinere”, a declarat Isărescu, adăugând că procesul a început în 2019 și continuă cu noile propuneri. El a subliniat că, deși schimbările trebuie să fie treptate, este esențial ca BNR să păstreze o combinație între experiență și noi perspective.

Cu toate acestea, în cadrul audierilor, Isărescu a fost singurul dintre candidați care a primit întrebări din partea comisiilor, fiind chestionat despre nivelul scăzut al intermedierii financiare din România, adopția monedei euro, inflația ridicată și politica fiscală a guvernului. Ceilalți candidați nu s-au prezentat cu CV-uri sau obiective, iar procedura de vot a fost rapidă.

Mugur Isărescu a obținut 28 de voturi pentru funcția de guvernator al BNR, cu 10 abțineri, în timp ce Leonardo Badea și Florin Georgescu au primit 26, respectiv 27 de voturi pentru funcțiile de prim-viceguvernator. Isărescu a subliniat că stabilitatea prețurilor este un bun public esențial, adăugând că BNR își propune să crească veniturile în mod sustenabil, fără a provoca inflație.

Referitor la intermedierea financiară, guvernatorul a explicat că aceasta se află sub 30% din cauza multinaționalelor care se împrumută din străinătate și a lipsei de capital din companiile românești. În plus, Isărescu a considerat că, în prezent, nu este fezabilă adoptarea monedei euro, având în vedere deficitul fiscal-bugetar existent.

“Dezechilibrul principal în România este deficitul fiscal-bugetar, care se reflectă în deficitul extern. Încercăm să reducem inflația fără a crea recesiune, ceea ce a fost o provocare în trecut și va continua să fie și în viitor”, a concluzionat Mugur Isărescu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Oct. 2024, 17:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Oct. 2024, 17:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Poziția investițională internațională a Republicii Moldova a înregistrat o scădere de 5,4% la sfârșitul primului semestru din 2024, ajungând la un sold net debitor de 5,641 miliarde USD, echivalentul a 32,8% din PIB, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Comparativ cu sfârșitul anului 2023, raportul PII la PIB s-a diminuat cu 3,2%.

Activele financiare externe s-au redus cu 2,1%, ajungând la 7,61 miliarde USD, în timp ce pasivele externe s-au diminuat cu 3,5%, totalizând 13,25 miliarde USD. Investițiile directe au scăzut cu 2,9%, deținând 40,1% din angajamentele externe ale țării.

Investițiile din UE au scăzut ușor cu 0,5%, totalizând aproape 3 miliarde USD, în timp ce cele din alte țări au înregistrat o reducere de 10,8%. La sfârșitul lunii iunie, stocul total al investițiilor străine directe era de 5,31 miliarde USD, cu 158,87 milioane USD mai puțin față de sfârșitul anului 2023.

Investitorilor din Bulgaria le corespunde cea mai mare pondere în poziția investițiilor directe (capital propriu) în sectorul bancar.

Investitorilor din Cipru le corespunde cea mai mare pondere în poziția investițiilor directe (capital propriu) ale altor sectoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău