Plan strategic: Patru gazoducte noi declarate de utilitate publică pentru securitatea energetică. Cine le va construi

06 Oct. 2024, 09:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Oct. 2024, 09:03 // Actual //  Ursu Victor

Comisia de cercetare prealabilă a votat joi în unanimitate pentru declararea ca fiind de utilitate publică a patru proiecte esențiale de dezvoltare a rețelei de transport a gazelor naturale în Republica Moldova. Aceste proiecte vizează construirea unor gazoducte pe direcțiile Prut – SMG Ungheni – PMG Todirești (aproximativ 11 km), Ungheni – Bălți – Drochia (95 km), Centura Chișinău (60 km), și racordarea conductei Cimișlia-Hîncești la inelul gazoductului Chișinău (40 km).

Proiectele fac parte din Strategia Energetică a Republicii Moldova până în 2030 și sunt integrate în conceptul de dezvoltare energetică până în 2050, având ca scop principal consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale.

– Conducta Prut – SMG Ungheni – PMG Todirești va fi realizată în perioada 2025-2028 și are ca obiectiv îmbunătățirea infrastructurii de transport a gazelor naturale dinspre vestul Europei, evitând congestionările fizice cauzate de schimbările fluxurilor de aprovizionare.
– Gazoductul Ungheni – Bălți – Drochia este planificat pentru 2026-2029 și urmărește consolidarea infrastructurii pe axa nord-sud și facilitarea transportului către depozitele subterane de gaze din Ucraina.
– Centura Chișinău și conducta Cimișlia-Hîncești, programate pentru 2025-2028, vor contribui la dezvoltarea infrastructurii de aprovizionare cu gaze în regiunea capitalei, prevenind congestiile în aprovizionare.

Proiecetele construcție a gazoductelor fac parte din strategia de Vestmoldtransgaz, companie care administrează sistemul de transport al metanului din Republica Moldova .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

06 Oct. 2024, 09:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Oct. 2024, 09:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un fost trader de la Goldman Sachs s-a mutat în zona Bay Area, San Francisco, pentru a căuta succesul în domeniul tehnologiei. Până aici, nimic nou. povestea lui a luat o turnură diferită după ce a decis să nu pună bazele unui start-up şi a ajuns să facă exact opusul: să cumpere cu banii giganţilor tech terenuri agricole. Scopul? Un vis californian atipic, scrie Ziarul Financiar.

În ultimii cinci ani, o companie numită Flannery Associates a cheltuit peste 800 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de teren în afara oraşului San Francisco – fără a explica cine se află în spatele acestui efort sau ce planuri are compania respectivă pentru acele terenuri. Acum, oficialii locali care investigau problema au primit în sfârşit un răspuns: un grup de lideri din industria tehnologică, bogaţi şi cunoscuţi, sunt implicaţi în această aventură şi speră să folosească terenul pentru a construi un oraş nou, potrivit relatărilor din The New York Times şi Bloomberg. Potrivit rapoartelor citate de cele două publicaţii, Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, investitorii Marc Andreessen şi Chris Dixon de la Andreessen Horowitz, Nat Friedman, fostul CEO al GitHub, Laurene Powell Jobs, fondatorul Emerson Collective, şi alţi lideri şi investitori din domeniul tehnologiei au investit în acest proiect. Liderul Flannery Associates pare să fie Jan Sramek, un fost trader al Goldman Sachs.

Imigrant european impresionat de energia start-up-urilor americane, fostul trader s-a mutat în zona San Francisco Bay Area pentru a reuşi în domeniul tehnologiei. La scurt timp după, a început să facă excursii de pescuit în comitatul Solano, de pe marginea estică a golfului San Francisco. Un colţ rural al comitatului a devenit în cele din urmă centrul unui plan conceput de  Sramek pentru a construi un oraş de la zero. A creat compania numită Flannery Associates şi a petrecut ultimii ani folosind bani de la unele dintre cele mai bogate persoane din Silicon Valley pentru a-şi transforma ideea ambiţioasă în realitate, potrivit surselor citate de New York Times. Povestea despre cum Sramek a convins câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din lume să investească peste 800 de milioane de dolari în ferme şi terenuri neamenajate pentru visul unui oraş nou pare să devină o legendă a Silicon Valley care îmbină idealismul – sau aroganţa – cu capitalismul de modă veche.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău