Explozie de cartele pasive la Moldtelecom: Piața de telefonie mobilă se duce în jos pe segmentul prepaid

10 Oct. 2024, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Oct. 2024, 12:00 // Actual //  Ursu Victor

La sfârșitul trimestrului II din 2024, numărul total de cartele SIM active și pasive din Republica Moldova a scăzut la 4,74 milioane, înregistrând o reducere de 8,6% (447,3 mii) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și o scădere de 8,5% (443,0 mii) față de trimestrul IV 2023. Această scădere este cauzată în principal de reducerea numărului de cartele prepaid, arată datele ANRCETI.

Cartelele pasive au înregistrat valori semnificative, cele mai multe fiind raportate de Moldtelecom (437,9 mii), Moldcell (329,4 mii) și Orange (303,2 mii), acestea reprezentând 22,6% din totalul cartelelor SIM, în timp ce cartelele active au constituit 77,4%.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă (SIM-uri active) a scăzut cu 10,6 puncte procentuale, ajungând la 151,5 cartele SIM active la 100 de locuitori, ceea ce reflectă că mulți utilizatori dețin mai multe cartele.

În ceea ce privește evoluția pe furnizori, Orange Moldova a înregistrat cea mai mare pierdere de cartele SIM active, cu 272,3 mii mai puține, urmată de Moldcell (68,2 mii) și Moldtelecom (30 mii). Această tendință reflectă o tranziție clară a pieței de la cartelele prepaid la abonamentele postpaid, pe măsură ce consumatorii preferă pachete personalizate și avantajoase oferite de planurile de abonament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Mai 2025, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 10:59 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite și China au ajuns la un acord pentru reducerea semnificativă a tarifelor vamale impuse reciproc, valabil pentru o perioadă de 90 de zile. Măsura, anunțată luni într-o declarație comună, vine în urma unor negocieri desfășurate în weekend la Geneva și are scopul de a detensiona relațiile comerciale tot mai conflictuale dintre cele două mari economii ale lumii, notează Reuters.

Potrivit acordului, SUA vor reduce până la 14 mai tarifele de la 145% la 30%, iar China le va reduce de la 125% la 10%. Totodată, cele două părți au convenit să creeze un mecanism de dialog continuu pentru gestionarea relațiilor economice și comerciale bilaterale.

„Ne dorim o relație comercială mai echilibrată și cred că ambele părți sunt angajate în atingerea acestui obiectiv”, a declarat ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, care anterior a calificat drept nesustenabilă situația actuală a taxelor aproape prohibitive.

Casa Albă a vorbit duminică despre o „înțelegere comercială”, în timp ce negociatorii din Geneva au preferat să descrie rezultatul drept un „progres semnificativ”. Nu este clar deocamdată care este obiectivul final al negocierilor și cât timp va fi necesar pentru a-l atinge.

Această încercare de dezescaladare amintește de un episod similar din 2018, în timpul primului mandat al lui Donald Trump, când cele două părți au convenit o „pauză” în războiul tarifar. Acordul de atunci a fost însă încălcat de SUA la scurt timp, iar negocierile s-au prelungit încă 18 luni, până la semnarea „fazei unu” în ianuarie 2020 – un acord pe care China nu l-a respectat integral, deficitul comercial al SUA continuând să crească.

Acordul provizoriu a generat un val de optimism pe piețele financiare globale:

Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 3,6%, la fel și indicele companiilor chineze listate la Hong Kong.
Pe piața continentală, indicele CSI 300 a înregistrat o creștere de 1,2%, recuperând pierderile provocate de anunțul tarifelor din 2 aprilie.

Futures-urile pe S&P 500 au urcat cu 2,8%, iar indicele dolarului (față de un coș de valute ale partenerilor comerciali ai SUA) s-a apreciat cu 0,7%. Prețul aurului a scăzut cu 2,3%, reflectând o detensionare a climatului economic global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!