Un gigant petrolier, prezent și în Moldova, își completează „flota fantomă”. A cumpărat 25 de tancuri petroliere

10 Oct. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Oct. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a construit o flotă de peste 400 de tancuri petroliere care transportă petrol în afara sancțiunilor impuse de Occident, potrivit unei investigații realizate de „Financial Times”. Această flotă, cunoscută sub denumirea de „flotă fantomă”, este dificil de urmărit, deoarece petrolierii sunt protejați printr-o rețea de companii-paravan și intermediari internaționali, care fac dificilă asocierea lor directă cu Rusia.

Conform raportului, compania rusă Lukoil a adăugat recent 25 de nave vechi la această flotă. Fiecare navă a fost achiziționată prin intermediul unei companii offshore, gestionată de firme din Dubai și de afaceriști pakistanezi. Aceste tranzacții au fost finanțate de Eiger Shipping DMCC, o subsidiară din Dubai a Litasco, divizia de trading a Lukoil.

Flota de 25 de tancuri petroliere a transportat aproape exclusiv petrol rusesc, majoritatea provenind de la Lukoil, valoarea estimată a transportului ajungând la aproximativ 7,2 miliarde de dolari.

Rusia a utilizat în mod deliberat proprietari și operatori străini pentru a ascunde legăturile cu aceste nave și a evita sancțiunile, explică Craig Kennedy, expert de la Universitatea Harvard. În ciuda încercărilor de a menține această rețea ascunsă, autoritățile din Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva a șapte dintre aceste nave și a companiilor care le gestionează.

Potrivit experților, navele din această flotă clandestină sunt învechite, având o medie de 18 ani, și nu dispun de asigurări adecvate pentru scurgeri de petrol, ceea ce crește riscul unei catastrofe ecologice în apele europene.

Gigantul rus este prezent și în Republica Moldova. Lukoil Moldova este controlată de gigantul rus Lukoil prin intermediul subsidiarei elvețiene Litasco. Ultimele date arată că în anul 2022 a înregistrat venituri record de 11,83 miliarde de lei, cifră aproape dublă față de anul 2021. Profitul companiei a însumat 52,8 milioane de lei.

Compania asigura circa o treime din importurile de produse petroliere și deține o rețea de circa o sută de benzinării, trei baze petroliere și un terminal de gaz lichefiat. Pe lângă acestea, stațiile de alimentare au în posesie baruri, magazine și spălătorii auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Oct. 2024, 15:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Oct. 2024, 15:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Directorul general al HSBC, Georges Elhedery, are în vedere reducerea numărului de bancheri seniori din cadrul băncii, ca parte a unui plan de restructurare care urmăreşte economisirea a 300 de milioane de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei, scrie Financial Times.

Elhedery plănuieşte să fuzioneze divizia de servicii bancare comerciale a HSBC cu divizia de servicii bancare şi pieţe globale, în cadrul primelor măsuri importante de reducere a costurilor de când a preluat funcţia, luna trecută.

Deocamdată, personalul nu a primit detalii despre aceste planuri, dar se pare că pregătirile sunt într-o fază avansată, iar anunţul oficial este aşteptat până la sfârşitul lunii octombrie. Economiile vizate ar putea fi ajustate pe măsură ce banca finalizează analiza cifrelor.

„Fuziunea va reduce nivelurile de top management”, a spus una dintre surse. „Va afecta poziţiile de conducere şi unele dintre funcţiile mai importante. Acesta este nivelul cel mai costisitor, unde se concentrează majoritatea cheltuielilor.”

HSBC a beneficiat semnificativ de pe urma creşterii ratelor dobânzilor în ultimii ani, însă acum se confruntă cu o posibilă scădere a profiturilor, pe măsură ce ratele dobânzilor încep să scadă. Restructurarea are ca scop eliminarea redundanţelor din cadrul conducerii băncii, care are 214.000 de angajaţi.

O variantă analizată este ca Surendra Rosha, co-director executiv al diviziei Asia-Pacific a HSBC, să preia conducerea ambelor divizii – cea comercială şi cea globală – în timp ce Patrick George, şeful global al pieţelor şi serviciilor de valori mobiliare, să continue să gestioneze divizia de pieţe. Rosha s-a alăturat HSBC în 1991 ca stagiar, ocupând anterior funcţia de director executiv al operaţiunilor din India.

Barry O’Byrne, care a condus divizia de servicii bancare comerciale, a fost mutat la conducerea diviziei de servicii bancare personale şi de patrimoniu a HSBC, fără ca un înlocuitor permanent să fi fost încă desemnat. Greg Guyett a fost responsabil pentru divizia de pieţe şi servicii globale din octombrie 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău