Un tribunal elvețian obligă angajații să-și cronometreze pauzele la toaletă. Un producător de ceasuri refuzase plata

11 Oct. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Oct. 2024, 13:57 // Actual //  Ursu Victor

În Elveția, un tribunal a decis că angajații unui producător de ceasuri nu au dreptul la remunerație pentru timpul petrecut la toaletă, obligându-i să-și cronometreze pauzele. Această hotărâre vine în urma unui caz împotriva companiei Jean Singer & Cie SA, care a stârnit controverse legate de legislația muncii din țară, scrie RTS.

Instanța a constatat că legislația elvețiană nu reglementează clar dreptul angajaților de a merge la toaletă, considerându-l o nevoie fiziologică de bază. Tribunalul Cantonal din Neuchâtel a stabilit că firma putea contabiliza pauzele de toaletă ca timp de lucru, în urma unei inspecții Covid-19 din 2021.

Oficiul de Relații și Condiții de Muncă din Neuchâtel a cerut companiei să își schimbe practicile, dar aceasta a refuzat, contestând decizia la Ministerul Muncii. În cele din urmă, instanța a decis că noțiunea de „pauză” nu este clar definită în lege, ceea ce a dus la această lacună legislativă.

De asemenea, tribunalul a subliniat că obligarea angajaților să își cronometreze pauzele ar putea discrimina femeile, care au nevoie de mai mult timp pentru a face față ciclului menstrual.

Florence Nater, consilier de stat, și Solenn Ochsner, șefa sectorului industrial, și-au exprimat îngrijorarea că această hotărâre ar putea influența negativ alte companii, încurajând practici similare.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice a subliniat că măsurile care supun angajații unui control total nu sunt compatibile cu respectarea integrității personale. În cadrul investigației RTS, au fost descoperite alte companii care impun măsuri similare angajaților lor, stârnind îngrijorări cu privire la respectarea drepturilor muncitorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală