Se varsă sacii cu bani la Vamă! A primit 12 mașini inteligente de numărat bancnote

11 Oct. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Oct. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal a beneficiat de o donație 12 mașini inteligente de numărat bancnote. Donația vine din partea României și face parte din proiectul „Asistență în domeniul combaterii corupției – consolidarea capacității instituționale a Serviciului Vamal al Republicii Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României și implementat de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

În discursul său, șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub a exprimat recunoștința față de Agenția RoAid și Ambasada României pentru sprijinul valoros acordat. „Această donație va îmbunătăți semnificativ capacitățile noastre de a combate fluxurile ilegale de bani la frontiere, contribuind la prevenirea spălării banilor și la consolidarea unui mediu economic sigur și transparent. Suntem profund recunoscători pentru sprijinul constant al României în eforturile noastre de a întări capacitățile instituționale și de a asigura securitatea la frontieră,” a declarat Iacub.

Ambasadorul României, Cristian Leon Țurcanu a subliniat că această donație va întări controlul la frontiere și va contribui la combaterea traficului ilicit de fonduri. „Donația de astăzi nu doar acoperă necesarul de echipamente moderne la posturile vamale, dar are un impact direct asupra pregătirii Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Un control eficient la frontieră este esențial pentru protecția și siguranța națională, precum și pentru securizarea granițelor în fața amenințărilor hibride,” a declarat Ambasadorul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!