Încă un gigant tehnologic apelează la energia nucleară. Amazon va paria pe reactoarele nucleare mici

17 Oct. 2024, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Oct. 2024, 07:38 // Actual //  Ursu Victor

La doar două zile după ce Google a încheiat un acord, „primul din lume“, pentru achiziționarea de energie electrică de la reactoare nucleare avansate, Amazon a anunțat astăzi trei noi acorduri proprii.

Fiecare acord sprijină dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), care pot avea o zecime până la un sfert din dimensiunea unei centrale nucleare tradiționale.

Dacă aceste proiecte ajung la linia de sosire, SMR-urile ar fi o sursă de energie fără poluare cu carbon pentru marile companii de tehnologie care încearcă să își salveze obiectivele climatice prin recurgerea la energia nucleară.

Amazon a semnat un acord cu Energy Northwest, un consorțiu de utilități publice din statul Washington, pentru a “permite dezvoltarea” a patru SMR până la începutul anilor 2030.

Energy Northwest spune că Amazon a fost de acord să “finanțeze faza inițială de fezabilitate” lângă o instalație de energie nucleară existentă în Richland, Washington.

Gigantul comerțului electronic ar putea apoi să achiziționeze energie electrică de la primele patru module construite, cu o capacitate combinată de 320 megawați.

Tranzacția include “opțiunea de a construi în continuare site-ul” la 12 unități care generează până la 960 MW, ceea ce, potrivit Amazon, ar fi suficientă energie electrică pentru a alimenta 770.000 de locuințe din SUA. Electricitatea suplimentară de la situl extins ar fi disponibilă pentru Amazon, precum și pentru alte întreprinderi și locuințe din zonă.

Amazon investește, de asemenea, în startup-ul X-energy, care dezvoltă un reactor nuclear avansat care ar urma să fie utilizat în proiectul Energy Northwest. Energy Northwest ar urma să construiască, să dețină și să exploateze reactoarele. Încă din 2020, X-energy analizează planurile pentru o instalație nucleară care să utilizeze reactorul Xe-100, răcit cu gaz la temperatură ridicată.

X-energy a anunțat astăzi o rundă de finanțare Seria C-1 în valoare de 500 de milioane de dolari “ancorată de” Amazon. Dincolo de proiectul din Washington, banii ar trebui să sprijine “finalizarea proiectării și licențierii reactorului X-energy” și dezvoltarea unei instalații de fabricare a combustibilului în Oak Ridge, Tennessee. X-energy afirmă că “colaborează” cu Amazon pentru a pune în funcțiune peste 5.000 MW de noi proiecte SMR în SUA până în 2039, ceea ce, potrivit acesteia, ar fi cel mai mare obiectiv de implementare comercială a SMR de până acum. Pentru ca totul să se întâmple, cele două companii “intenționează să stabilească și să standardizeze un model de implementare și finanțare pentru a dezvolta proiecte în parteneriat cu parteneri de infrastructură și utilități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău