VIDEO „Tinerii pot și trebuie să decidă. De alegerea noastră depinde viitorul nostru. Eu aleg să merg la vot!”

31 Oct. 2024, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2024, 14:32 // Actual //  bani.md

Tinerii din Moldova sunt convinşi că trebuie să meargă la vot, pentru că astfel, participă la procesul decizional din ţara noastră. Urmăriţi mesajul acestora:

„Noi tinerii ne alegem viitorul şi nu putem sta deoparte”, spune Bogdan.

„Să fii tânăr, înseamnă să te implici în luarea deciziilor”, afirmă Vlada.

„Tinerii pot și trebuie să decidă. De alegerea noastră depinde viitorul nostru. Eu aleg sa merg la vot. Hai şi tu!”, îi provoacă Nicu pe semenii săi.

„Sunt medic, absolvent a Universităţii din Moldova. Îmi doresc să muncesc şi trăiesc, aici, acasă. Îmi doresc o societate sănătoasă și o țară care-și apreciază și susține tinerii specialiști. Eu voi merge să votez pentru că vreau să-mi aleg viitorul”, susţine Cristina, tânără doctoriţă.

 

Turul doi pentru alegerile prezidenţiale din Moldova se va desfăşura duminică, 3 noiembrie, când moldovenii din ţară şi diaspora îşi vor alege preşedintele pentru un mandat de patru ani. Duelul se dă între actualul preşedinte Maia Sandu şi reprezentantul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo.

Precizăm că în primul tur de scrutin, care a avut loc în data de 20 octombrie, la urne s-au prezentat aproape 400 000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.

Pe 3 noiembrie, mergi la vot!

Realitatea Live

31 Oct. 2024, 18:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 18:30 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile Uniunii Europene discută din nou posibilitatea confiscării directe a activelor rusești, care au fost înghețate în urma sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, conform unui raport publicat de Politico, care citează oficiali familiarizați cu subiectul.

Spre deosebire de Statele Unite, unde a fost adoptată în aprilie o lege care permite confiscarea directă a rezervelor Băncii Centrale a Rusiei, UE nu a luat măsuri similare, utilizând în schimb veniturile provenite din fondurile pe care Kremlinul le deține în titluri de valoare europene și pe conturi bancare.

Cu toate acestea, această poziție ar putea suferi modificări, spun sursele Politico. Se pare că depozitarul Euroclear, care administrează miliarde de euro în active private și de stat, ar putea primi dreptul de a utiliza direct aceste fonduri, în cazul în care Moscova va începe confiscarea banilor și proprietăților investitorilor occidentali în Rusia.

În legătură cu Euroclear, au fost depuse mai multe plângeri în instanțele rusești, prin care băncile și companiile occidentale care aveau bani în Rusia riscă să-și piardă activele. Conform surselor Politico, depozitarul face presiuni asupra Comisiei Europene, insistând că are nevoie de capacitatea de a-și acoperi pierderile posibile.

În plus, modificarea politicii ar permite „să susțină” un credit acordat Ucrainei în valoare de 45 de miliarde de euro, pe care UE îl oferă garantat de activele rusești înghețate. Aceste măsuri sunt discutate în cadrul unei revizuiri generale a sancțiunilor europene, însă până acum au fost blocate de Ungaria.

Până în prezent, Uniunea Europeană a înghețat aproximativ 200 de miliarde de euro din activele rusești, impunând sancțiuni Ministerului de Finanțe, Băncii Centrale a Rusiei și Fondului Național de Bunăstare în primele zile ale conflictului. Cu toate acestea, Banca Centrală a Rusiei continuă să includă aceste fonduri în rezervele sale valutare, pe care regulatorul le estimează la 624,9 miliarde de dolari, conform datelor din 18 octombrie.

Cu toate acestea, valoarea reală a rezervelor disponibile ar putea fi aproape dublu mai mică: țările G7 au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale. Toate valutele au fost blocate, cu excepția yuanului chinezesc, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari. De asemenea, Banca Centrală dispune de rezerve de aur de peste 2.000 de tone, evaluate la 199,7 miliarde de dolari la începutul lunii octombrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău