A dispărut un sfert din efectivul de porci. Cine plătește? – Slusari acuză Guvernul

24 Mart. 2025, 09:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Mart. 2025, 09:31 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a lansat un semnal de alarmă pe Facebook cu privire la amploarea focarelor de pestă porcină africană, apărute recent în localitățile Roșcani și Cimișeni. Potrivit acestuia, lipsa de comunicare și de reacție a autorităților centrale în fața unei crize de proporții ridică semne serioase de întrebare.

„În doar câteva zile, Moldova a pierdut peste 25% din efectivul de porci aflat la balanța întreprinderilor agricole. Este o lovitură dură pentru un sector deja fragilizat, iar consecințele se vor resimți inclusiv la nivelul securității alimentare”, a scris Slusari.

El a subliniat că focarele recente au afectat grav un producător autohton important, într-un context în care țara nu este autosuficientă în ceea ce privește carnea de porc. „Ne așteaptă importuri masive, iar acest lucru va afecta balanța comercială a Republicii Moldova”, avertizează fostul deputat.

O altă problemă gravă ține de modul în care se realizează îngroparea porcilor infectați, care, în opinia lui Slusari, ar putea genera un prejudiciu semnificativ asupra mediului înconjurător.

„Statul va trebui să achite despăgubiri de sute de milioane de lei, dar avem deja precedente în care compensațiile promise nu au fost onorate. Există un risc real de conflict între agricultori și autorități, iar investitorii străini s-ar putea retrage din cauza acestei instabilități”, a mai scris Slusari.

În ciuda gravității situației, Slusari spune că nu a auzit de nicio ședință organizată de Guvern sau Președinție pe acest subiect. Mai mult, el se întreabă retoric dacă s-a declanșat vreo anchetă internă sau dacă vreun responsabil de la ANSA a fost tras la răspundere.

„Ramura agricolă este din nou tratată cu neglijență, iar oamenii – cu aroganță. Această atitudine va fi sancționată la urne, dar, din păcate, în moduri care nu vor ajuta Republica Moldova”, a concluzionat Slusari.

Pierderile estimate la fwewrma din Roșcani se ridică la aproximativ 440 de milioane de lei, dintre care 150 de milioane reprezintă valoarea stocului de porci, care ar putea fi despăgubit, în funcție de concluziile anchetei. Totodată, și ferma de porci din Cimișeni a fost afectat de pesta porcină, iar pierderile urmează să stabilite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Mai 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de vinuri străine în Rusia s-au prăbușit în primul trimestru al anului 2025, înregistrând o scădere dramatică de aproape 50%, potrivit unei analize realizate de „RIA Novosti” pe baza datelor statistice oficiale.

În perioada ianuarie–martie, valoarea totală a vinurilor importate în Rusia a fost de doar 119,6 milioane de dolari – de două ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă anterior scăderile afectau preponderent vinurile europene, acum declinul este generalizat și afectează toate sursele de aprovizionare.

Lovitura cea mai dură a fost resimțită de vinurile spaniole, ale căror livrări s-au prăbușit de la 10,9 milioane de dolari la doar 2,2 milioane de dolari, împingând Spania pe locul 9 și scoțând-o din rândul principalilor furnizori ai Rusiei.

Italia rămâne cel mai mare exportator de vin în Rusia, dar și aici cifrele s-au prăbușit: 32,4 milioane de dolari în primul trimestru, o scădere de aproape trei ori față de anul precedent. Livrările din Georgia au scăzut de 2,4 ori, ajungând la 27,6 milioane de dolari, iar cele din Letonia au scăzut cu 10%, la 25,4 milioane de dolari. Polonia ocupă locul patru în clasament, cu 9,8 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 1,8 ori.

Vinurile portugheze au suferit un recul de aproape o treime, cu importuri de 6,2 milioane de dolari, dar au reușit să o înlocuiască pe Spania în topul principalilor furnizori. Alte țări care exportă vin în Rusia au raportat de asemenea scăderi: Chile – 5,2 milioane de dolari, Lituania – 3,8 milioane de dolari, Germania – 3,3 milioane de dolari, iar Franța – doar 0,7 milioane de dolari.

Această scădere abruptă reflectă dificultățile tot mai mari din comerțul internațional cu Rusia, pe fondul sancțiunilor economice și a reconfigurării fluxurilor comerciale globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO