A fost inaugurat MEDIACOR, primul centru de producție digital-media din Republica Moldova. A participat Samantha Power

17 Nov. 2021, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2021, 18:04 // Actual //  MD Bani

Samantha Power, administratoarea USAID, în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Moldova, a inaugurat astăzi MEDIACOR, primul centru de producție digital-media, ce marchează o nouă etapă în dezvoltarea industriilor creative din țară.

MEDIACOR a fost lansat de Administratoarea USAID împreună cu Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, Ambasadorul Marii Britanii, Steven Fisher, Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, și Directorul Asociației COR, Vasili Braga, care sunt partenerii și co-finanțatorii centrului.

Găzduit de Universitatea de Stat din Moldova, MEDIACOR oferă spații pentru colaborare, producție, filmări și post-producție care vor permite studenților, profesioniștilor și studiourilor de producție să realizeze produse media la standardele industriei media, aplicând noi tehnologii în pas cu tendințele globale din media digitală. MEDIACOR este lansat într-un moment în care modelele tradiționale în media, tehnologiile și modurile de gândire sunt în plină schimbare, cu tendința de consum accelerat a produselor media digitale.

Vin din sectorul de producție media și știu cât de valoros este să asigurăm accesul tinerilor profesioniști și studenților la tehnologii moderne, de ultimă generație. Astfel, ei învață să creeze conținut media de calitate, competitive pe piața națională și internațională„, susține Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.

MEDIACOR va fi o platformă de dezvoltare pentru antreprenori din domeniile servicii creative și media, care în Moldova numără peste 2,800 companii, unele având deja colaborări cu parteneri internaționali pentru producție audiovizuală, film, animație și design grafic.

Peste 1.000 de studenți de la facultățile de jurnalism, IT și comunicații, dar și specialiștii și companiile din domeniul industriilor creative vor avea acces la cele 4 zone de pre-producție și post-producție video și audio de la MEDIACOR:

  • Zona de pre-producție oferă spații de pregătire pentru filmări, sală de proiecții sau evenimente, birouri pentru creație media;
  • Zona Data Center are spațiu pentru păstrarea recuzitei destinată filmărilor;
  • Zona de post-producție oferă studiouri de înregistrare a sunetului, mixaj audio, dublare, foley, editare video (corectoarea culorilor);
  • Zona de producție HiTech dispune de 2 platouri de filmare ce vor putea fi utilizate pentru producerea de emisiuni TV, produse vlogging; este dotată cu echipamente pentru producție virtuală în baza softului Unreal Engine, echipamente de captare digitală a mișcărilor pentru producerea de animații și dezvoltare jocuri video.

Universitatea de Stat – ce are astăzi la activ peste 10.500 de studenți – este bucuroasă să găzduiască MEDIACOR. Noul centru media oferă studenților de la facultățile de jurnalism, tehnologii informaționale, economie, matematică, filologie, limbi străine acces la echipamente moderne ce le vor oferi studenților posibilitatea de a îmbina cunoștințele teoretice cu cele practice. Astfel, vom pregăti specialiști ce vor putea răspunde cerințelor pieței muncii„, a declarat Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova.

Centrul MEDIACOR va fi administrat de Asociația COR, care gestionează de 2 ani activitatea centrului creativ ARTCOR.

La MEDIACOR vom aduce, împreună cu partenerii privați, cele mai avansate tehnologii media, cum ar fi captarea mișcărilor pentru industria dezvoltatoare de jocuri și producție virtuală pentru industria de film și media. Noile tehnologii ne permit să reducem esențial costul și timpul de producție, care este astăzi o barieră în dezvoltarea industriei digital-media în R. Moldova„, spune Vasili Braga, Directorul Asociației COR.

Primul rezident al MEDIACOR este Școala de Studii Avansate în Jurnalism.

Crearea MEDIACOR a fost posibilă datorită parteneriatului dintre  Ambasada SUA, USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația COR. Valoarea parteneriatului este de aproape 3 mln USD, dintre care 1,3 mln USD reprezintă suportul USAID, Suedia și UK aid.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO