A început procesul „bancherilor lui Putin”. De ce sunt acuzați

08 Mart. 2023, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2023, 11:47 // Actual //  bani.md

Procurorii elvețieni vor argumenta miercuri la începerea procesului „bancherilor lui Putin” că un violoncelist apropiat de președintele Rusiei l-a ajutat pe acesta să transfere milioane de franci prin bănci din Elveția, relatează Reuters.

Procurorii afirmă că Serghei Roldughin, un prieten apropiat al liderului de la Kremlin, a depus milioane de franci în conturi deschise la bănci elvețiene între 2014 și 2016.

Cei 4 bancheri trimiși în judecată alături de el sunt acuzați că nu și-au respectat obligațiile de verificare în pofida îndoielilor „obiective” care ar fi trebuit să apară în legătură cu tranzacțiile.

Principalul cap de acuzare este că aceștia nu au încercat să stabilească identitatea beneficiarului fondurilor, potrivit rechizitoriului consultat de agenția Reuters.

Trei dintre bancheri sunt cetățeni ruși și al patrulea este un elvețian, toți lucrând la Zürich. Toți au respins acuzațiile care li se aduc.

Relația lui Serghei Rodulghin cu președintele rus

În acte, Rodulghin era deținătorul a două conturi separate deschise la Gazprombank Elveția în 2014, milioane de franci elvețieni trecând prin acestea. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că bărbatul – care este pe lista rușilor sancționați de Elveția, nu avea trecută în documentele depuse la bancă nicio activitate care să justifice astfel de sume.

La momentul respectiv violoncelistul a declarat pentru New York Times că în mod sigur nu este un om de afaceri și că nu deține milioane de franci. El se numără printre rușii care au fost sancționați de Occident, inclusiv Elveția, după invazia rusească în Ucraina din cauza legăturilor sale apropiate cu Kremlinul.

Cazul ilustrează cum persoane ca Rodulghin au fost folosite ca „paravane” pentru a ascunde identitatea reală a celor care dețineau banii, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii elvețieni.

„Este binecunoscut că președintele Putin are în mod oficial un venit de doar 100.000 de franci elvețieni și că nu este bogat, dar în realitate el deține active uriașe care sunt gestionate de persoane apropiate lui”, afirmă procurorii de la Zürich.

Putin a declarat în trecut că Rodulghin este un prieten al său, un muzician de geniu și un filantrop care a câștigat bani dintr-o participație minoră la o companie rusească.

Kremlinul a respins orice sugestie că banii lui Rodulghin ar avea vreo legătură cu președintele Rusiei și a pus aceste acuzații pe seama „putinofobiei”.

Violoncelistul descris drept „portofelul lui Putin”

„La momentul deschiderii conturilor a fost relatat în diferite articole că (…) Serghei Rodulghin este un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și nașul fiicei sale”, mai notează rechizitoriul, adăugând că și alte semne de alarmă au fost ignorate de bancheri și că aceștia nu încercat să stabilească dacă bărbatul era într-adevăr proprietarul real al activelor.

În Elveția băncile sunt obligate să respingă sau pună capăt relațiilor de afaceri dacă există îndoieli cu privire la identitatea părții contractante. Ambele conturi deschise de acesta au fost închise în septembrie 2016.

Rodulghin a fost sancționat și de Statele Unite, Trezoreria de la Washington afirmând despre acesta că face parte din sistemul care gestionează averea lui Putin din străinătate.

Guvernul elvețian s-a referit la el drept „portofelul lui Putin” când l-a trecut pe lista sa de sancțiuni.

Procurorii au cerut 7 luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare dintre bancherii puși sub acuzare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO