A răcit China, strănută brandurile de lux: Vânzările Richemont, Rolex, Patek Philippe, Swatch, L’Oreal SA scad dramatic

16 Iul. 2024, 17:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
16 Iul. 2024, 17:45 // Bani și Afaceri //  bani.md

În ultima perioadă, conglomeratele și brandurile de lux au raportat scăderi semnificative ale vânzărilor, determinate de reducerea cererii de bunuri de lux din China. Printre numele afectate se numără Burberry, Hugo Boss, Rolex, Patek Philippe și conglomerate precum Richemont, Swatch și L’Oreal SA, scrie BoF.

Compania elvețiană Richemont, care deține mărcile de ceasuri Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre și Piaget, se confruntă cu o încetinire a cererii pentru produsele sale scumpe în China, unde consumatorii au devenit mai prudenți pe măsură ce economia se clatină. Vânzările în China au scăzut cu 27% în timpul trimestrului, iar divizia de ceasuri a înregistrat o scădere generală de 13%. În schimb, vânzările în alte regiuni din afara Asia-Pacific au fost mai mari.

Cererea slabă din China și comparațiile dificile din anul precedent au afectat vânzările din primul trimestru ale gigantului de lux Richemont, părintele unor mărci precum Cartier, Van Cleef & Arpels și Dunhill. În cele trei luni până la 30 iunie, vânzările au scăzut cu 1% la cursul de schimb actual, ajungând la 5,27 miliarde de euro. Cu toate acestea, la cursul de schimb constant, vânzările au crescut cu 1%.

Într-un raport intitulat „Big In Japan”, Jefferies a declarat că performanța Richemont din primul trimestru „ar trebui să fie întâmpinată cu o oarecare ușurare după prezentarea nefolositoare a scenei de către [Swatch Group] cu aproximativ 24 de ore în urmă”. Bernstein, compania de sfaturi financiare, a remarcat că casele de bijuterii, care produc cea mai mare parte a profiturilor Richemont, au depășit previziunile consensuale, în timp ce producătorii de ceasuri specializate au fost cu mult sub așteptările analiștilor.

Acțiunile Swatch Group AG au scăzut cel mai mult în ultimii patru ani, după ce vânzările și profitul s-au prăbușit pe fondul încetinirii activității în China. Grupul, care include mărci precum Omega, Blancpain și bijutierul Harry Winston, a raportat o scădere de 70% a profitului operațional și de 14% a vânzărilor în primele șase luni ale anului. Acțiunile Swatch Group au scăzut cu până la 10% în primele ședințe de tranzacționare din Zurich, cea mai mare scădere din martie 2020.

Rezultatele evidențiază scăderea cererii de bunuri de lux în China, pe măsură ce consumatorii evită să cumpere articole scumpe. Directorul general al Swatch Group, Nick Hayek, a declarat că societatea a redus producția cu peste 20%, păstrându-și în același timp forța de muncă intactă.

Bloomberg Subdial Watch Index, care urmărește cele mai tranzacționate 50 de ceasuri, a scăzut cu mai puțin de 1% în iunie. Indicele a scăzut cu 8% într-un an și cu 23% în ultimii doi ani, arată datele Subdial. Cele mai importante mărci elvețiene, inclusiv Rolex, Patek Philippe și Audemars Piguet, au suferit o răsturnare de situație după ce au atins niveluri record pe piața secundară la începutul anului 2022.

L’Oréal SA se așteaptă la o creștere mai lentă a pieței globale de frumusețe în acest an, potrivit CEO-ului său, Nicolas Hieronimus. Acesta a declarat că vede piața globală de frumusețe crescând între 4,5% și 5%, în scădere de la o prognoză anterioară de 5%, din cauza unei piețe plate în China. Acțiunile L’Oréal au scăzut cu până la 5,1% la Paris, închizând cu 3,4% mai jos. Acestea au pierdut 6,2% până acum în acest an.

Această situație reflectă impactul economic al scăderii cererii din China asupra marilor branduri de lux, subliniind vulnerabilitatea acestora în fața fluctuațiilor economice globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ