A reușit Richard Branson să ajungă cu adevărat în spațiu? Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson spune că nu

15 Iul. 2021, 15:24
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iul. 2021, 15:24 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Pe data de 11 iulie curent, miliardarul Richard Branson a realizat primul zbor spațial turistic din istorie. Zborul VSS Unity al companiei sale Virgin Galactic a fost destinat graniței dintre Pământ și spațiu. Deși britanicul a atins o etapă istorică, există cei care se îndoiesc că a călătorit cu adevărat în spațiu, iar unul dintre ei este celebrul astrofizician Neil deGrasse Tyson, discipol al lui Carl Sagan.

Sonda spațială a decolat duminică în jurul orei 8:40 (ora locală) din Spaceport America din New Mexico. După ce a zburat timp de o oră la o altitudine de 15 kilometri, nava spațială a eliberat avionul spațial care îl transporta pe Richard Branson și echipajul astfel încât să poată părăsi atmosfera Pământului.

Obiectivul avionului era de a atinge limita dintre spațiu și Pământ, care avea să fie de 80 km înălțime, așa cum stipulează guvernul Statelor Unite. În acest moment, cerul se transformă din albastru în negru, se poate vedea curbura planetei și este posibil să plutească în greutate.

După ce a petrecut câteva minute pe orbită, VSS Unity a aterizat cu succes în New Mexico la 9:38 ora locală.

De ce Neil deGrasse Tyson spune că Richard Branson nu a intrat în spațiu?

Într-un interviu acordat CNN, astrofizicianul și directorul Planetariului Hayden de la Centrul Rose pentru Pământ și Spațiu, a menționat că, în opinia sa, Richard Branson nu a plecat în călătorii spațiale.

„În primul rând, a fost suborbital. NASA a făcut-o acum 60 de ani alături de Alan Shepard, a decolat de la Cape Canaveral și a aterizat în ocean. Dacă nu mergi suficient de repede pentru a ajunge pe orbită, vei cădea și te vei întoarce pe Pământ ”, a explicat deGrasse.

Prezentatorul și comunicatorul științific a subliniat, de asemenea, că nici Richard Branson, nici Jeff Bezos nu au fost efectiv puși pe orbită.

„Deci, ai ajuns suficient de sus? Ai intrat pe orbită? Chiar ai mers undeva? Ai fost pe Lună, pe Marte sau dincolo? ”, A întrebat scriitorul.

„Sunt încântat că aceasta este o nouă atracție turistică. Nu am nicio problemă sau îndoială cu celebrarea acestui fapt. Ar fi trebuit să se întâmple cu zeci de ani în urmă, nu a durat 60 de ani pentru ca o companie privată să ajungă să facă ceea ce a făcut NASA în 1961 “, a adăugat el.

Apoi, Neil deGrasse Tyson a folosit un glob pentru a explica cât de înalte sunt Stația Spațială Internațională și orbita navei spațiale. Dacă îl priviți proporțional, orbita lor ar fi la un centimetru față de modelul la scară, în timp ce luna ar fi la mai mult de 10 metri distanță. Cu toate acestea, granița la care a ajuns Branson este la mai puțin de 2 milimetri de la suprafață.

„Este în regulă dacă vrei să-i spui„ spațiu ”, deoarece oamenii obișnuiți nu au ajuns acolo înainte și este o premieră pentru tine. De aceea durează opt minute pentru a intra pe orbită și trei zile pentru a ajunge pe lună. Aceasta este de fapt călătoria spațială. Deci nu o văd ca „oh, hai să mergem în spațiu”. Nu. Ceea ce veți avea este o vedere frumoasă a Pământului “, a explicat el.

„Nici nu știu dacă vei vedea curbura. Am făcut câteva calcule și cred că nu. Dacă sunteți la 2 milimetri de suprafața acestui glob, nu aveți perspectiva completă. Este un efect vizual pe care îl obțineți de la 50 de mile în sus (aproximativ 80 de kilometri). Deci, distrează-te “, a concluzionat deGrasse.

Pe de altă parte, elevul lui Carl Sagan crede că proiectul lui Elon Musk și al companiei sale aerospațiale are mai mult merit.

„Conceptul SpaceX este„ vrem să trimitem oamenii în locuri ”, este un efort de a depăși această limită, acea frontieră a explorării spațiului”, a spus omul de știință.

Indiferent dacă a călătorit sau nu în spațiu în termeni tehnici, realizarea lui Sir Richard Branson deschide o nouă eră în turismul spațial. Se așteaptă ca în mai puțin de o săptămână Jeff Bezos de la Amazon să facă același lucru cu o navă a companiei sale Blue Origin.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 10:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 10:26 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Chiar dacă este un activ extrem de volatil, criptomonedele pot ajuta investitorii să-și construiască avere, mai ales dacă investesc în monede digitale pe termen lung.

Aproximativ 13% dintre americani au cumpărat sau au tranzacționat criptomonede în ultimul an, potrivit unui sondaj recent realizat de NORC, un grup de cercetare de la Universitatea din Chicago. În aceeași perioadă de timp, 24% au tranzacționat acțiuni, a constatat studiul.

Bitcoin a bătut în ultimul timp, prezentând natura volatilă a multor monede digitale. Vineri, activul a scăzut la aproximativ 32.000 de dolari pe monedă, dar a revenit la aproximativ 40.000 de dolari luni, cel mai mare preț pe care l-a lovit din iunie. Marți, criptomoneda a scăzut din nou, tranzacționându-se în scădere cu 5% în jur de 37.000 de dolari.

Aceasta este o scădere semnificativă față de maximul istoric înregistrat la aproximativ 63.000 de dolari la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, bitcoinul este în creștere cu aproximativ 30% până în prezent.

„Are un loc, în special pentru cei mai tineri”, a spus Tyrone Ross, CEO al Onramp Invest, un furnizor de tehnologie de gestionare a „cripto-activelor” pentru consilierii financiari.

Pentru a fi sigure, investițiile în criptomonede ar trebui să fie pe locul doi, doar după un plan financiar solid care să includă economii de urgență și planificare solidă a pensiilor, potrivit lui Ross.

„Mai întâi aveți un plan financiar și aflați unde se încadrează cripto în acest lucru”, a spus Ross. „Dacă nu ai un plan, ce faci?”

Cu toate acestea, odată ce este în vigoare, poate avea sens ca investitorii să considere cripto-ul ca pe o parte cheie a portofoliului lor pe termen lung.

Alocare

Experții financiari recomandă, în general, să investiți  în criptomonede o sumă de bani pe care sunteți gata să o pierdeți.

De obicei, deținerea a 5% din portofoliul dvs. într-un activ cu risc ridicat, cum ar fi bitcoin – sau alte monede – este o regulă sigură. Cu toate acestea, pentru unii investitori ar putea avea sens să punem și mai mult în cripto.

„Aș spune de la 5% la 15% din activele digitale în general și asta crește de la 2% la 5%”, a declarat Alex Mashinsky, cofondator și CEO al Celsius, un împrumutat de criptomonede care plătește randamente ridicate și furnizează împrumuturi folosind cripto ca garanție.

Alocările mai mari sunt, în general, pentru investitorii mai tineri care cred cu adevărat în tehnologia din spatele criptomonedelor, care cred că va fi adoptată mai larg în viitor și au timp să aștepte.

„Dacă ai 69 de ani și te retragi anul viitor și vei avea nevoie de acești bani, evident că nu este o idee bună”, a spus Mashinsky. „Dar dacă ai peste 20 de ani și proiectezi 20 sau 30 de ani înainte, atunci ar trebui să ai o alocare mai mare.”

Experții recomandă, de asemenea, ca investitorii să cumpere cripto folosind strategii similare cu cele utilizate pentru acțiuni, cum ar fi media costului în dolari – practic, introducând în mod constant cantități mici de bani, în loc să cumpere toate simultan. Acest lucru ajută la combaterea volatilității prețurilor.

„Nu este vorba despre„ voi câștiga de 10 ori banii mei, voi fi bogat ”, a spus Mashinsky. În schimb, investițiile în criptomonede ar trebui privite ca o altă cale către independența financiară care poate ajuta oamenii să depășească inflația în timp.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală