Absolventele programului Women in Online Work sunt pregătite pentru o nouă cale în lumea digitală

27 Dec. 2023, 09:58
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2023, 09:58 // Slider //  MD Bani

100 de fete și femei din Republica Moldova și Ucraina au finalizat cu succes Programul „Women in Online Work”, lansat la sfârșitul lunii aprilie de Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC), cu sprijinul UN Women și finanțat de Guvernul Japoniei.

Programul a fost dedicat femeilor din medii defavorizate, inclusiv din mediul rural și femeilor refugiate din Ucraina și a avut menirea să ofere oportunități de instruire în domeniul IT.

Programul de instruire a avut o durată de 4 luni și a oferit participantelor posibilitatea de a alege între două cursuri tematice – Social Media Management și Software Testing.

„Ne bucurăm mult că întregul nostru efort generează rezultate vizibile. Vedem o implicare activă a fetelor și femeilor în sfera IT, iar misiunea noastră fiind să le încurajăm să-și dezvolte abilitățile profesionale, oferind facilități și pentru fetele și femeile din medii vulnerabile sau refugiate din Ucraina. Programului „WOW” le oferă o oportunitate unică să participle la diverse acțiuni și evenimente IT care să le consolideze cunoștințele și să le ofere perspective noi în această industrie dinamică.” a declarat Irina Oriol, Directoare Operațiuni, ATIC

 

„Prin intermediul acestei inițiative, stimulăm implicarea mai multor femei tinere în domeniul științei și tehnologiei. În acest fel, echipa UN Women este dedicată să depună efort pentru a reduce inegalitățile, mai ales ținând cont de faptul că trăim într-o eră digitală, iar excluderea femeilor din acest domeniu le-ar menține în afara proceselor decizionale și a dezvoltării.” –  a menționat Tatiana Udrea, Coordonatoarea de programe, UN  Women Moldova

Cursurile specializate au fost desfășurate în limbile rusă și română și au fost concepute pentru a le oferi femeilor abilitățile necesare pentru a se integra în lumea digitală și pentru a le deschide noi oportunități de angajare în domeniul tehnologic.

După finalizarea cursurilor și a programului de mentorat, absolventele au beneficiat de sprijinul continuu al mentorilor și mentorelor, care le-au ghidat pas cu pas să intre în lumea profesionistă. Datorită abilităților obținute, participantele sunt acum gata să își înceapă carierele în calitate de liber profesioniste, să se angajeze în domeniul IT sau să-și dezvolte propriile afaceri, marcând astfel o schimbare semnificativă în viețile lor și în familiile din care fac provin.

Marina Sereda (Ukraina), absolventă WOW: „Am parcurs cu plăcere cursul de Social Media Management (SMM). Formatul a fost unul interesant, iar mentorul a fost remarcabil. Specializarea este foarte actuală și solicitată în industrie. Acum urmează etapa cea mai responsabilă – de a aplica în practică, cunoștințele dobândite. Mulțumesc din suflet pentru oportunitatea oferită!”

Alexandra Moroșanu (Moldova), absolventă WOW: „Parcurgerea cursurilor de Social Media Management (SMM) a fost o experiență valoroasă, întrucât mi-au oferit o înțelegere cuprinzătoare asupra complexităților acestui domeniu. Cunoștințele acumulate au fost de un real ajutor, contribuind semnificativ la dezvoltarea mea în strategii eficiente și gestionare eficientă a platformelor sociale.”

Activitatea face parte din proiectul „Crearea de oportunități pentru reziliența economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor strămutate din Ucraina”, implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC), cu sprijinul UN Women Moldova și finanțat de Guvernul Japoniei.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău