Abu Dhabi, satul de pescari care, în 50 de ani, a ajuns cel mai bogat oraș al lumii

28 Mai 2023, 06:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2023, 06:46 // Actual //  bani.md

Un sat de pescari a devenit în 50 de ani cel mai bogat oraș din lume. Nu are opulența Dubaiului, pentru că nu etalează atât de mult lux, însă Abu Dhabi vine puternic din urmă nu doar economic, ci și turistic.

În ultimii ani s-a dezvoltat enorm pe acest palier și astăzi tinde să completeze orice experiență în Emiratele Arabe Unite, cel mai vizitat loc din Golf.

Capitala Emiratelor e o metropolă ridicată exclusiv din veniturile generate de zăcămintele de petrol și gaze naturale, cele mai mari din lume. S-a consacrat ca o locație care prezintă un amestec elegant de monumente culturale și megastructuri moderne.

Poți să vezi zgârie nori cu forme care pun la încercare mintea umană, dar și moschei masive și frumoase, unul dintre cele mai faimoase parcuri tematice din lume, malluri uriașe, plaje cu nisip alb și apă turcoaz și deșerturi interminabile.

Orașul are un trecut consistent, datând din 3000 î.Hr., drept pentru care a păstrat multe elemente din cultura arabă distinctă, fapt care îl deosebește cumva de Dubaiul rival și deopotrivă prieten, aflat la numai 90 de minute de mers cu mașina.

Într-un viitor destul de apropiat, la viteza prin care arabii transformă deșertul în orașe, se estimează că periferiile celor două orașe se vor uni, astfel că vom asista probabil la cel mai strălucitor megalopolis din istoria omenirii.

Momentan, atracția numărul 1 din Abu Dhabi este, de departe, moscheea gigant Grand Sheikh Zayed, un mixt de sticlă, mozaicuri și sculpturi complicate, care împreună dau un efect spectaculos atât pe interior, cât și pe exterior. A fost deschisă în 2007, după aproape 20 de ani de construcție și poate primi 40.000 de credincioși, având o capacitate mai mare decât a stadionului Steaua, din Ghencea. Nu trebuie să fii musulman pentru a o vizita, pentru că dincolo de valoarea ei culturală (găzduiește și o vastă bibliotecă) este un obiectiv turistic, de care arabii sunt foarte mândri. Atât de mândri încât pentru a atrage cât mai mulți vizitatori au lăsat intrarea liberă. Seara și noaptea iluminatul și piscinele din jur creează o atmosferă absolut magică.

Emirates Palace, cel mai scump hotel din lume

În Emirate, căldurile au început să fie apăsătoare, sunt 35-40 de grade în miezul zilei, dar asta nu pare a sta în drumul turiștilor care merg agale pe Corniche, promenada de pe coasta de opt kilometri a orașului, cu trasee de biciclete, plaje, parcuri, locuri de joacă, și fântâni. E Champs Elysses-ul local, evident adaptat caracteristicilor locului, la capătul căruia se află Emirates Palace, situat pe malul Golfului Persic.

Stabilimentul deține titlul de cel mai scump hotel din lume, deoarece a costat peste 3 miliarde de dolari. Acest complex imens are o plajă privată de 1,3 kilometri și peste 90 de apartamente, unele împodobite cu aur masiv, care costă pe noapte peste 10.000 de euro, un sejur de câteva zile atingând prețul unui apartament cu trei camere din București.

La fel ca în Dubai, Abu Dhabi este paradisul arhitecților și locul în care orice idee care pare trăsnită poate deveni realitate în maximum un an de zile. Permanent apar construcții noi, cu niște forme care îți dau fiori mental și concurează cu ceea ce inteligența artificială pretinde că poate face. Apropo de asta, un proiect futurist prevede ca din 2025 în Abu Dhabi să funcționeze taxiuri zburătoare, ghidate din centre de comandă, pentru a-i scăpa pe cei cu răbdare limitată de stressul traficului intens de la orele de vârf.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

Amintim că, potrivit anchetei CNA, șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră, inclusiv pentru segmentul transnistrean, și pentru a omite sancționarea unor nereguli repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO