Acordul secret al Ministerului Energiei trimis Gazpromului! Chișinăul vrea pace cu gigantul rus

25 Sept. 2023, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2023, 12:22 // Actual //  bani.md

Autoritățile moldovenești au propus Gazprom să încheie un acord de reglementare, conform căruia compania rusă să anuleze toate datoriile Moldovagaz. În schimb, Chișinăul garantează absența proceselor în legătură cu o reducere a livrărilor cu 160 de milioane de dolari și este gata să plătească gigantului rus 153,57 milioane de dolari drept compensație pentru „abaterile de la tarif”, scrie kommersant.ru.

Monopolul rus invocă peste 700 de milioane de dolari de la Moldovagaz, iar autoritățile recunosc oficial doar 8,6 milioane de dolari.

Chișinăul cere anularea imediată a datoriei Moldovagaz față de compania Factoring Finance, controlată de Gazprom (i-a fost atribuită datoria Moldovagaz în valoare de 275 milioane dolari) și Gazprom însăși (încă 433 milioane dolari).

În schimb, autoritățile moldovenești propun ca Moldovagaz să plătească 153,57 milioane USD către Gazprom până la sfârșitul anului 2025 drept compensație pentru „abaterile de la tarif” (dacă costurile companiei moldovenești sunt mai mari decât cele incluse în tarif, acesta este ajustat pentru perioada viitoare la compensarea cheltuielilor suplimentare), precum și renunțarea la cererile care pot apărea din cauza distribuției incorecte a plăților de tranzit și a lipsei furnizării de gaze conform unui contract pe termen lung din octombrie 2022 (aproximativ 160 milioane USD). Această schemă este cuprinsă în corespondența dintre funcționarii Ministerului Energiei al Republicii Moldova, auditori și avocații implicați (pe care o deține publicația Kommersant).

La începutul lunii septembrie, Chișinăul a anunțat că, în urma unui audit efectuat de compania din Norvegia Wikborg Rein Advokatfirma AS și British Forensic Risk Alliance, va recunoaște doar o parte din datoria revendicată de Gazprom. Compania rusă cere de la Moldovagaz 709 milioane de dolari pentru bunuri și amenzi pentru întârzierea plăților, dar Moldova este gata să plătească doar 8,6 milioane de dolari.

Conform constatărilor auditorilor, cea mai mare parte a datoriei, din 1991 până în decembrie 2002, nu poate fi confirmată din cauza lipsei documentelor (aproximativ 278 milioane USD). Potrivit auditorilor, compania a fost amendată pentru întârzierea plăților, iar datoria a crescut din cauza deprecierii leului moldovenesc, iar Gazprom însăși s-a bucurat timp de mulți ani de o poziție de monopol în țară, inclusiv prin achiziționarea de active care nu sunt la prețurile pieței. Ca urmare, majoritatea datoriilor, potrivit auditorilor, pot fi anulate.

Corespondența dintre părți mai clarifică și faptul că acțiunile a însuși companiei Gazprom au redus semnificativ veniturile Moldovagaz din cauza trecerii tranzitului de la Conducta Transbalcanică la TurkStream, și a opririi alimentării cu gaze pe malul drept al Nistrului, ceea ce a defavorizat compania și respectiv reducerea veniturilor din vânzări.

Ministerul Energiei al Republicii Moldova nu a răspuns unei solicitări publicației Kommersant. Gazprom nu a precizat dacă este gata să ia în considerare un acord de reglementare, dar a raportat că proiectul corespunzător a fost într-adevăr depus la Moldovagaz.

Monopolul rus manifestă dezacordul față de constatările auditorilor.

„Gazprom nu are nicio îndoială că datoria Moldovagaz pentru furnizarea de gaze către consumatorii de pe malul drept este de multe ori mai mare decât cea indicată în „raportul auditorului”, a spus Gazprom. — Datoria se confirmă trimestrial prin semnarea actelor bilaterale de reconciliere, precum și prin hotărâri de arbitraj internațional. Având în vedere că compilatorii acestor documente nu au calificările necesare pentru a efectua un audit conform standardelor internaționale, faptul este evident: ceea ce partea moldovenească numește audit nu este unul, iar rezultatele sale nu pot fi de încredere.” Compania „intenționează să continue să își apere drepturile în toate modurile posibile”. Conform acordului, litigiile dintre părți trebuie luate în considerare în cadrul Arbitrajului Comercial Internațional la Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse.

„Acesta nu este un audit, ci un document consultativ”, a declarat Vadim Cheban, șeful Moldovagaz, controlat de Gazprom, la o conferință de presă din 21 septembrie. „Fără aprobarea acționarilor Moldovagaz, nu are forță juridică”. Potrivit acestuia, auditul se bazează în mare măsură pe „ipoteze” și conține „opiniile subiective ale consultanților care l-au efectuat”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ