Acționarii băncilor nu vor primi dividende. Armașu: suntem în situație de șoc

05 Mai 2022, 17:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2022, 17:47 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Acționarii băncilor din Republica Moldova nu vor primi dividende în anul curent urmare a situației economice precare influențată de războiul din Ucraina. Octavian Armașu, guvernatorul BNM a declarat într-o conferință de presă că „cel mai probabil băncile nu vor distribui dividende în anul 2022”.

„Noi cu băncile suntem în permanentă discuție. Analizăm situația, facem stres testările băncilor suntem în situație de șoc pe moment și probabil că nu vor fi plăți de dividende. Dacă situația se normalizează putem să revenim la acest subiect”, a declarat Armașu.

În anul 2021, băncile din Republica Moldova au contabilizat un profit de 2,3 miliarde de lei cu 39,6% mai mult față de anul precedent.

Totodată, în trimestrul unu al anului curent, cele 11 bănci din Republica Moldova au contabilizat un profit de 800 mil. de lei în trimestrul de două ori mai mare  față de perioada similară a anului precedent.

Cea mai mare bancă, maib a înregistrat un profit de 261,5 mil. de lei de 1,7 ori mai mare, Moldindconbank – 193 mil. de lei cu 1,8 ori, Victoriabank – 151,4 mil. de lei o creștere de patru ori, iar la OTP Bank  profitul s-a redus cu 24%, la 58,1 mil. de lei.

O creștere spectaculoasă a profitului a înregistrat BCR Chișinău care s-a majorat cu 11,4 ori la 16 mil. de lei.

Energbank și-a majorat profitul de 3,4 ori la 25,4 mi. de lei și la Eximbank de 1,5 ori la 23,2 mil. de lei. De aproape două ori și-a majorat profitul la ProCreditBank la 30,7 mil. de lei, iar de trei ori la Fincombank – 24,7 mil. de lei.

Comerțbank și Eurocreditbank au adunat câte 8,4 mil. de lei și 7,1 mil. de lei.

Întrebat de ce BNM a obligat băncile să suspende acordarea dividendelor, în schimb nu a limitat acordarea premiilor și sporurilor salariale șefilor băncilor, Armașu a spus că BNM nu poate face acest lucru. „Noi monitorizăm acest lucru”

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este o țara neutră și pașnica, însă țara noastră are un sector de apărare foarte slab, a comentat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu declarațiile de săptămâna trecută a oficialilor occidentali de a înarma Republica Moldova la standardele NATO.

Președinta a precizat că nu a avut discuții concrete pe acest subiect și că a văzut doar în presă declarațiile.

Cert este că Moldova are un sector de apărare destul de slab și trebuie consolidat, fortificat. Primim asistență din parte Uniunii Europene prin așa numita inițiativă de Pace și în discuțiile cu conducerea armatei o sa vedem dacă sunt alte necesități pe care le-am putea satisface din aceste ajutoare”, a explicat Sandu.

Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești, a declarat ministrul de externe Liz Truss săptămâna trecută.

Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfășurare discuții cu aliații despre cum poate NATO să ajute națiunile mici să se apere.

Diplomatul a mai spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin a păstrat „ambițiile de a crea o Rusiei mai mare”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău