„Mai bun” – târgul de vinuri autohtone și bunătăți gastronomice te așteaptă în acest weekend în parcul Alunelul

05 Mai 2022, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Mai 2022, 17:58 // Actual //  MD Bani

În acest weekend, 7-8 mai, în parcul Alunelul va organizat târgul de vinuri autohtone și bunătăți gastronomice „Mai Bun”. La târg vor fi prezenți micii producători de vinuri din Republica Moldova.

La târgul organizat sâmbătă și duminică vei găsi vinuri alese, fructe uscate, cașcavaluri și alte delicii gastronomice. Timp de două zile, micii producători de vinuri și produse artizanale vor aștepta vizitatori pentru a le oferi produse de cea mai înaltă calitate, care reprezintă roadele muncii lor.

Târgul va reuni zeci de producători de vinuri autohtoni, printre care:

Crama Ulinici – o vinărie mică, situată în satul Valea Trestieni, raionul Nisporeni, creată din tradiția de familie și dragostea pentru viță și producerea vinului.
AlterEgo Winery, mica vinărie din Pașcani, raionul Criuleni, a unor oameni entuziaști care depun mult suflet în crearea vinurilor. Afacerea este una de familie, cu tradiții și experiență vastă în domeniul viticulturii.
Pomușoară Dulcișoară, mica vinărie de familie care a apărut odată cu dorința de a crea vinuri autohtone selecte.
Crama Mircești, o cramă cu o abordare modernă și complexă de producere a vinurilor de calitate premium, din soiuri locale și europene valoroase.
Vornic Winery – producătorii care abordează vinul ca pe o poveste, creată dintr-o tradiție de familie legată de podgorie și de uniunea dintre oameni și darurile naturii din care se produce vinul.
I’M Winery – vinăria creată din pasiunea pentru vin dintre două țări, Italia și Moldova, fondată cu scopul de a combina tradiția vinului moldovenesc cu tehnologia vinificației italiene.
Etnovin este o vinărie de familie din orașul Cricova, care din 2017 produce vinuri de autor, selecte, iar unele chiar unice pe piață datorită soiului de struguri Legenda pe care îl cultivă doar vinificatorii acestei crame.
Crama Mingir a apărut din dorința de a reînvia tradiția producerii vinurilor în Mingir, Lăpușna și din dorința unei generații întregi de vinificatori de crea o vinărie. Producătorul aduce pe piața vinicolă din țară premiera unor vinuri din soiul Hibernal.
Vinum Estate este mica vinărie de familie cu tradiții seculare de producere a vinurilor, unde acestea se creează din struguri recoltați manual, prelucrați minim, ceea ce permite menținerea prospețimii, aromei și gustului lor.
Unicorn Winery, micro-vinăria din satul Saca, municipiul Strășeni, fondată în 2014 și creată cu scopul de a oferi vinuri de calitate cu caracter și filozofie proprie.
Dumitraș Winery, o vinărie ce și-a început istoria în anul 2005, în satul Vadul-Leca, raionul Telenești. Scopul producătorului este să recolteze puțini struguri de la vița de vie pentru a obține vinuri speciale
Sava Winery produce vinuri din strugurii podgoriilor Pojoganei, păstrând tradițiile străvechi ale Costeștilor. Vinificatorul a străbătut drumul lung de la producerea vinului de casă, la lansarea vinului îmbuteliat sub brand propriu, transpus și în poezii pe sticle.
Bahu Winery, o vinărie de familie, înființată în 2020 și pusă pe picioare în satul Bahu, raionul Călărași, din pasiunea a doi vinificatori pentru „licoarea lui Bahus” și din dorința de a aduce un omagiu terroir-ului și strămoșilor.
Vinăria Tronciu, mica afacere de familie situată la izvoarele râului Lăpușnița, în satul Pereni, raionul Hîncești, este deținută de vinificatori în a patra generație, care de zeci de ani își tocesc măiestria în a crea vinuri de calitate, cu și pentru suflet.
Crama Tataru reprezintă realizarea unui vis mare a unui producător mic de vinuri din satul Pitușca, raionul Călărași. De la un simplu agricultor care producea vin „de când se ține minte” și până la un adevărat vinificator cu propria cramă, aflați istoria vinurilor cu semnătura lui Vasile Tătaru.
Divus Winery, mica vinărie din satul Vorniceni, raionul Strășeni, care produce vinuri cu idei și caracter, din struguri de origine autohtonă, care pornesc din inima Codrilor, în plină armonie cu natura.
Vinăria Dac, care a fost fondată în 2013 și se specializează în producerea vinului sec din soiuri de struguri nobile prin intermediul tehnologiilor inovative și performante europene. Vinurile se caracterizează prin naturalețe.
Vinăria Rizov este o afacere de familie din orașul Taraclia, care a apărut pe piața micilor producători de vinuri în anul 2020. Vinificatorii cred în faptul că succesul vinului în primul rând depinde de calitatea materiei prime.
Leuntea-Vin este o vinărie de importanță istorică din satul Leuntea, raionul Căușeni. Vinurile sunt produse chiar de proprietarul vinăriei, cu o experiență de peste 45 de ani în vinificație, al cărui scop este păstrarea tradițiilor de producere a vinului.
Famber Winery a început ca cea mai mică vinărie din Moldova – un experiment pentru doi prieteni ambițioși și entuziaști care au hotărât să producă vinuri din pasiune, învățând, pas cu pas, măiestria producerii vinului.

Evenimentul este organizat de Federatia Nationala A Fermierilor și Asociatia Micilor Producatori de Vinuri din Moldova cu sprijinul financiar USAID Moldova , Optim Project, Pretura sectorului Buiucani , Pretura Sectorului Râșcani !

Târgul „Mai Bun” se va desfășura în fiecare weekend a lunii mai. Astfel, pe 7 și 8 mai va avea loc în Parcul „Alunelul”, iar pe 14 și 15, 28 și 29 se va desfășura în Parcul „Afgan”.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO