Rușii bogați fug în Dubai pentru a evita sancțiunile: Se mută pentru a-și asigura averile

05 Mai 2022, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Mai 2022, 15:49 // Actual //  MD Bani

Dubai a devenit un refugiu pentru rușii bogați care fug de impactul sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Astfel, miliardarii și antreprenorii ruși aleg Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a-și proteja averile. Potrivit BBC, achizițiile de proprietăți din Dubai de către ruși au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022.

Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni Rusiei și nici nu au criticat invazia acesteia în Ucraina. De asemenea, oferă vize rușilor nesancționați, în timp ce multe țări occidentale le-au restricționat.

Se estimează că sute de mii de oameni au părăsit Rusia în ultimele două luni – deși cifrele exacte nu sunt disponibile.

Un economist rus a spus că până la 200.000 de ruși au plecat în primele 10 zile de la începutul războiului. Virtuzone, care ajută companiile să își înființeze operațiuni în Dubai, a înregistrat o creștere uriașă a clienților ruși.

„Primim de cinci ori mai multe întrebări de la ruși de la începutul războiului”, a declarat directorul executiv George Hojeige. „Sunt îngrijorați de o criză economică care urmează. De aceea se mută aici pentru a-și asigura averea”, a adăugat el.

Odată cu fluxul sporit de cetățeni ruși, cererea de vile și apartamente de lux în tot orașul a crescut. Agenții imobiliari raportează o creștere a prețurilor proprietăților, deoarece rușii care sosesc în Dubai caută să cumpere case.

Agenția imobiliară Betterhomes din Dubai a constatat că achizițiile de proprietăți de către ruși au crescut cu două treimi în primele trei luni ale anului 2022.

Și o altă agenție imobiliară, Modern Living, a declarat pentru BBC că a angajat mulți agenți vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creștere. Directorul executiv Thiago Caldas a declarat că primesc numeroase apeluri de la cetățeni ruși care doresc să se mute imediat în Dubai.

„Rușii care coboară nu cumpără doar pentru investiții, ei privesc Dubaiul ca pe o a doua casă”, a spus el.

„Exodul creierelor”

Multe companii multinaționale și start-up-uri rusești își mută, de asemenea, angajații în Emiratele Arabe Unite.

Fuad Fatullev este co-fondatorul WeWay – o companie de tehnologie blockchain care avea birouri în Rusia și Ucraina. După izbucnirea războiului, el și partenerii săi au mutat sute de angajați în Dubai.

El adaugă că au ales să-și mute angajații în Emiratele Arabe Unite, deoarece oferă un mediu economic și politic sigur pentru a opera o afacere.

El a spus că întreprinderile rusești se mută, deoarece le este incredibil de dificil să opereze din cauza sancțiunilor. Provocarea a fost și mai acută pentru companiile care au de-a face cu clienți și mărci internaționale, deoarece majoritatea firmelor occidentale au rupt legăturile cu întreprinderile din Rusia, a spus el.

Firme globale precum Goldman Sachs, JP Morgan și Google, care și-au închis birourile în Rusia, își mută și unii dintre angajați în Dubai.

„Cu siguranță are loc un exod al creierelor. Mulți oameni pleacă pentru că există o mulțime de restricții în afaceri în acest moment”, spune Fatulley.

Statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

Abu Dhabi a fost una dintre cele trei țări, împreună cu China și India, care s-au abținut la un vot al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din februarie pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, sa abținut la votul Adunării Generale din 7 aprilie pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Creșterea investițiilor rusești vine la doar câteva luni după ce Emiratele Arabe Unite au fost plasate pe o „listă gri” de către Financial Action Task Force (FAFT), un organ de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial.

Înseamnă că țara se confruntă cu o monitorizare sporită a eforturilor sale de a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului. Guvernul Emiratelor Arabe Unite a susținut că a luat măsuri semnificative pentru a reglementa investițiile primite și a declarat că rămâne angajat să lucreze îndeaproape cu FAFT în domeniile de îmbunătățire.

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 13:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 13:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

O nouă Bursa de Valori va fi înființată Chișinău. Această investiție strategică vine din partea Bursei de Valori București, care va contribui la crearea unei burse moderne, adaptate necesităților economiei noastre, a annțat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

„Vom avea o bursă de valori care să servească și să susțină necesitățile economiei noastre. Statul va fi acționar cu o participație, iar acest lucru ne va permite să influențăm direcția de dezvoltare a Bursei și să menținem angajamentul ferm de a dezvolta piața de capital din Moldova”, a subliniat ministrul Alaiba.

Potrivit lui Alaiba, o bursă de valori oferă posibilitatea de a investi în instrumente financiare, ceea ce va contribui la creșterea economiilor și la dezvoltarea fondurilor de pensii și asigurări private. Totodată, companiile locale vor avea acces mai ușor la capital din România și din alte colțuri ale lumii, datorită tehnologiilor avansate de tranzacționare.

Printre beneficiile principale ale acestui proiect se numără se numără posibilitatea ca toți cetățenii să investească în instrumente financiare ce vor sprijini fondurile de pensii și asigurările private, accesul mai rapid al companiilor locale la capital românesc și internațional, atragerea investitorilor instituționali globali, care vor contribui la integrarea companiilor noastre în lanțurile valorice globale, conectarea pieței Moldovei la piețele europene și accelerarea dezvoltării pieței noastre de capital și parteneriatul cu Bursa de Valori București, care aduce expertiză și credibilitate internațională.

Piața de capital din Moldova este subdezvoltată și nu contribuie suficient la finanțarea, gestionarea riscurilor și nevoile investiționale ale economiei. În listing-ul bursier sunt 18 companii, dintre care 11 sunt bănci care sunt obligate prin lege să se listeze la bursă.

Piața de capital dar și Bursa de Valori din Republica Moldova au apărut organizat. După ce țara noastră va a obținut independența și a decis că va avea o economie de piață, au fost adoptate o serie de legi, prin care cea mai mare parte a proprietății publice a trecut în proprietate privată. Astfel, în 1991 a fost adoptată Legea cu privire la privatizare, în 1992 – cea cu privire la societățile pe acțiuni, în 1993 – Legea cu privire la Hârtiile de valoare și Bursele de Valori iar în 1994-1995 a decurs procesul de privatizarea în masă.

Conform legii privatizării, Republica Moldova a ales următoarea cale de privatizare a patrimoniului public: reorganizarea întreprinderilor de stat în societăți pe acțiuni, emiterea de către acestea a acțiunilor pe care să le vândă la licitație, iar oamenii, prin intermediul fondurilor fiduciare sau a asociațiilor de cetățeni, să procure aceste acțiuni contra bonuri patrimoniale. În acest mod au fost privatizate circa 1.400 de societăți pe acțiuni iar când a început să funcționeze bursa, la 26 iunie 1995 mai existau pe lângă acestea 43 fonduri de investiții, 10 companii fiduciare și peste trei milioane de acționari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală