Acțiunile Yandex s-au prăbușit cu 9%, după vânzarea către un grup de oligarhi ruși

05 Feb. 2024, 10:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2024, 10:19 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Compania olandeză Yandex NV a anunțat vânzarea afacerii sale din Rusia pentru 475 de miliarde de ruble (5,2 miliarde de dolari) unui consorțiu de investitori ruși, inclusiv conducerea Yandex și structurile deținute de concernul petrolier Lukoil.

UPDATE: „Yandex Go, ca și până acum, continuă să se dezvolte în Republica Moldova. Respectivul acord nu va afecta afacerile din țară”, se arată în comentariu, Yandex Go în Moldova.

Tranzacția va fi plătită în numerar și acțiuni de clasa A, în numerar de cel puțin 230 de miliarde de ruble. Prețul de vânzare ține cont de reducerea de 50 la sută la care investitorii străini trebuie să-și vândă activele rusești. Consorțiul va avea cinci participanți: un grup de manageri Yandex, structurile lui Alexander Chachav, Pavel Prass, grupul Lukoil și Alexander Ryazanov. Niciunul dintre participanții consorțiului nu va avea un pachet de control.

Acțiunile Yandex de la Bursa din Moscova au scăzut cu 9,3% la începutul tranzacționării, dar în prezent pierd aproximativ 4%.

Yandex a anunțat planuri de a schimba proprietatea și structura de guvernanță corporativă a grupului, împărțind activele în rusești și străine, în toamna anului 2022, la scurt timp după începerea războiului cu Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău