Acțiunile Rusiei sunt de ordin politic și ele vor continua. Avem nevoie de o strategie pe termen lung. Guvernul trebuie să rezolve de urgență această problemă cu liberalizarea pieței de gaze prin adoptarea Pachetului Energetic III, a declarat fostul secretar al Plaftformei DA, Ion Terguță în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV care a comentat majorarea cu 200 USD, la 647 USD a gazului livrat de Gazprom
„A doua problemă este situația de la Moldovagaz și anume felul în care se formează prețurile în cadrul companiei. Sunt oameni care primesc salarii foarte mari, sunt o groază de scheme prin care banii din Moldovagaz se scurg și se acumulează într-o datorie pe care trebuie să o plătim noi. Și trei, va trebuie să rezolvăm problema cu problema transnistreană”, a mai spus Terguță.
La rândul său, fostul deputat Iurie Reniță a precizat că s-a cam tergiversat posibilitatea intervenției imediate a Guvernului și a identificării soluțiilor alternative
„Culegem roadele unei politici neghioabe, unilaterale, o sursă exclusivă cum a fost Federația Rusă, și de gaz și de electricitate, și nu am dezvoltat alte resurse alternative. Nu așteptați de la Moldovagaz să reprezinte interesele cetățenilor RM. Domnul Ceban a fost ani buni șeful departamentului energetic în Ministerul Economiei. A fost în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Au blocat proiecte de anvergură care ne-ar fi oferit posibilitatea să avem o alternativă”, a comentat fostul deputat Iurie Reniță.
Moldovagaz a anunțat că de la 1 ianuarie 2022 prețul gazelor importate de la Gazprom a crescut cu circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, la 646 USD.
Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.