Adevăr crunt pentru moldoveni! Incertitudine pentru prețurile la fructe, legume, tarife și evoluția COVID -19

17 Feb. 2022, 17:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
17 Feb. 2022, 17:17 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei a identificat mai multe riscuri pentru anul curent, care ar putea influența scumpirile.

„Incertitudini cu privire la volumul producției agricole din 2022 și 2023. Recolta din anii 2022 și 2023, respectiv prețurile la produsele alimentare pe piața internă vor depinde, în cea mai mare măsură, de condițiile agro-meteorologice din anul curent și anul viitor. Evoluțiile în cadrul sectorului agricol și, prin urmare, traiectoria prețurilor la produsele alimentare pentru următorii doi ani este marcată de o incertitudine pronunțată”, explică BNM.

BNM vorbește și despre vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile  meteorologice în perioada imediat următoare. Conform experienței din ultimii ani, prețurile la fructele și legumele autohtone sunt într-o măsură pronunțată afectate de condițiile meteorologice adverse, cum ar fi vreme secetoasă, precipitații abundente, de costurile asociate recoltării, transportării, depozitării, dar și comercializării acestora în punctele de comercializare din țară.

Banca centrală constată incertitudini cu privire la momentul și magnitudinea ajustării tarifelor la serviciile reglementate. Tarifele la unele servicii reglementate produc un impact economic considerabil asupra populației, momentul ajustării acestora poate fi fundamentat nu doar de factorii economici, dar și de urmărirea unor obiective sociale sau politice de către decidenții implicați. Prin urmare, momentul și magnitudinea ajustărilor de tarife nu poate fi estimată cu un grad suficient de încredere.

Banca Națională a Moldovei estimează că prețurile ar urma să crească cu 20,6%, însă în trimestrul trei inflația ar putea ajunge și la 27%, urmare a incertitudinii prețurilor la gaz și energia electrică.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 07:54 // Actual //  Lupu Eduard

Bitcoin, cea mai puternică criptomonedă din lume, se pregăteşte să treacă prin procesul de „halving”, care se întâmplă odată la patru ani. În termeni simpli, este momentul în care recompensele pentru minerii de bitcoin sunt reduse la jumătate. Acest lucru reduce ritmul în care noi bitcoini intră pe piaţă, scrie CNBC.

De fiecare dată când halvingul a avut loc, preţul criptomonedei a explodat, iar o nouă creştere a preţului nu este exclusă.

Indiferent de eforturile celor care minează Bitcoin, în piaţă nu vor exista niciodată mai mult de 21 de milioane de Bitcoin. Procesul de „halving” are rolul de a stimula cererea şi de a produce o eventuală creşere a monedelor tranzacţionate.

Bitcoin a atins deja un nou maxim record ajungând la aproape 73.0000 de dolari, înainte de halving. Acest lucru se datorează faptului că ETF-urile pe Bitcoin au primit undă verde de tranzacţionare la bursă, ceea provocat entuziasm în piaţă şi a propulsat cererea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău