Leul a luat foc după victoria lui Simion! BNR a pompat 2 miliarde de euro ca să salveze moneda

06 Mai 2025, 13:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Mai 2025, 13:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Naţională a României a cheltuit luni aproximativ 2 miliarde de euro pentru a stabiliza cursul de schimb al leului, ca reacţie la reacţiile pieţei după rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, în care George Simion a obţinut victoria, potrivit unor surse oficiale citate de G4Media.

Presiunea pe moneda naţională a fost resimţită încă de dimineaţă şi s-a accentuat în cursul după-amiezii, când investitorii au început să renunţe la lei în favoarea euro pentru a-şi proteja economiile. Sursele citate au indicat că această mişcare masivă a capitalului a determinat intervenţia urgentă a BNR.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat tensiunile de pe piaţa valutară: „În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piaţa valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieşirile au crescut semnificativ. În consecinţă, pentru a tempera aceste mişcări trebuie atrasă lichiditatea din piaţă şi dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situaţie”, a declarant acesta pentru G4Media.

O depreciere puternică a leului ar putea avea efecte economice semnificative, precum scumpirea produselor şi serviciilor, reducerea puterii de cumpărare şi majorarea ratelor la creditele în euro.

Potrivit aceloraşi surse, „o situaţie similară s-a întâmplat imediat după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, când a câştigat Călin Georgescu”.

Temerile investitorilor şi ale populaţiei sunt alimentate de incertitudinile legate de direcţia politică a lui George Simion, care a propus un program populist şi a exprimat poziţii critice faţă de politicile Uniunii Europene. România depinde în prezent de fondurile europene pentru finanţarea proiectelor majore de infrastructură şi a programelor sociale.

Mai mult, George Simion a declarat în repetate rânduri că, în cazul unei victorii, îl va numi premier pe Călin Georgescu. Acesta din urmă a susţinut idei controversate în campania sa, precum naţionalizarea terenurilor agricole şi chiar ieşirea României din NATO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO