Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a cerut pentru prima dată ca Ucrainei să i se acorde o „cale” de aderare la NATO, în cadrul unui summit critic cu privire la viitorul alianţei şi la cea mai bună modalitate de a apăra Europa împotriva agresiunii ruseşti.
Cererea de lungă durată a Ucrainei de a intra în alianţa militară condusă de SUA este văzută de Kiev şi de aliaţii săi ca fiind o parte esenţială a viitorului postbelic al ţării, însă calendarul şi mijloacele pentru a obţine acest lucru au divizat membrii NATO.
Întrebat miercuri, la o conferinţă de securitate de la Bratislava, dacă ar susţine aducerea Ucrainei în NATO, Macron a declarat că au loc discuţii şi că acestea vor continua la summitul alianţei care va avea loc în iulie în Lituania. Dar el a recunoscut că ar fi dificil să se ajungă la un consens în privinţa aderării depline, aşa că, în schimb, a pledat pentru o nouă abordare, potenţial după modelul modului în care SUA sprijină Israelul cu angajamente multianuale de a furniza arme şi sprijin specific.
Ucraina va avea nevoie de „garanţii de securitate puternice, concrete şi tangibile”, astfel încât aliaţii săi „vor trebui să construiască ceva între securitatea oferită Israelului şi o aderare cu drepturi depline”, a declarat Macron. „Avem nevoie de ceva mult mai substanţial şi avem nevoie de o cale spre aderare”.