Soldații ucraineni vând drone rusești și obuze de artilerie doborâte pentru a strânge bani pentru război

09 Iul. 2023, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iul. 2023, 06:55 // Actual //  Lupu Eduard

Soldații ucraineni vând suveniruri de război – cum ar fi drone rusești doborâte, obuze de artilerie și imagini de primă mână ale înfrângerilor rusești – pentru a strânge fonduri pentru soldații din prima linie, relatează New York Times.

Militarii au declarat pentru NYT că mai multe unități care luptă împotriva forțelor ruse în Ucraina trebuie să-și cumpere propriile arme și provizii, bazându-se de obicei pe donații externe. Aceste donații s-au diminuat de la începutul războiului, au spus ei pentru presa.

Ruslan Zubariev, de exemplu, a făcut bani dintr-un videoclip viral cu el ucigând de unul singur un grup de soldați ruși cu un lansator de rachete. Fondurile au mers direct către unitatea sa — Brigada 92 Mecanizată — pentru a cumpăra echipament.

„Nu primim aceste lucruri”, a spus Zubariev pentru NYT. „Le cumpărăm pe toate din banii noștri”.

Alții trimit arme dezactivate – cum ar fi lansatoare de rachete antitanc dezactivate – pentru a fi decorate și vândute celui mai mare ofertant la un centru de artă din Kiev, potrivit The New York Times.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Între timp, șeful fundației Come Back Alive – o organizație de caritate dedicată finanțării efortului de război al Ucrainei – a declarat pentru NYT că grupul a văzut scăderea donațiilor din 2022 și s-a orientat, de asemenea, spre vânzarea relicvelor de război, cum ar fi dronele rusești doborâte.

„Civilii nu realizează că, dacă sunt obosiți și nu mai donează, nu înseamnă că războiul s-a terminat”, a spus Zubariev pentru The New York Times.

Soldații ucraineni aflați în contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia susțin că ajutorul extern primit nu este suficient. De asemenea, ei spun că Rusia trebuie înfrântă în Ucraina pentru ca o astfel de agresiune să nu se mai repete o perioadă.

„Armata rusă are un avantaj în ceea ce privește numărul de oameni, tancuri și artilerie”, a spus un locotenent senior cunoscut sub numele de „Cuba”. „Decalajul nu este la fel de mare ca acum un an. Dar totuși există un decalaj. Mergem înainte, pas cu pas. Nu este o sarcină ușoară.” El a adăugat: „Vrem mai multe echipamente grele, pentru a face o operațiune ofensivă de succes. Avem nevoie de un avantaj în tancurile grele – nu doar cele ușoare – și în artilerie”.

Rușii au avut mult timp la dispoziție pentru a-și pregăti apărarea, a spus Cuba. Ei au construit cele mai extinse fortificații văzute oriunde de zeci de ani, care au inclus trei straturi de tranșee, adâncime de 30 km, a spus el și au pus o mulțime de mine. Când brigada sa a luat cu asalt o poziție inamică luna trecută, au găsit mai multe camere subterane armate cu beton.

Cuba și-a exprimat frustrarea față de unii politicieni străini. „Percepția mea este că sprijinul din partea Occidentului este prea puțin, prea târziu. Trebuie să analizați situația, cu prea multe părți interesate. Reacționezi la realitățile de ieri și nu la cele de astăzi.” Ce le-ar spune celor care cred că contraofensiva a fost un eșec? „Vino aici și ajută”, a spus el. „Avem nevoie de înfrângerea completă a Rusiei, astfel încât acest lucru să nu se repete în 10-15 ani”.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău