Adio, centrale de apartament! Coșmarul devine realitate. Moldova a importat cu 10% mai puțin gaz

14 Feb. 2022, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Feb. 2022, 17:48 // Actual //  bani.md

România, Bulgaria și Turcia au fost lideri în 2021, în Europa, în privința ritmului de creștere a importurilor rusești de gaze prin conducte, reiese din datele publicate Serviciul Federal Vamal al Rusiei, citat de agenția de presă rusă Tass.

Germania – liderul tradițional în privința volumului achizițiilor de gaze rusești în Europa – în 2021 a continuat să crească în mod activ ritmul achizițiilor de gaz rusesc și le-a mărit cu 26,3% – până la 48,182 miliarde metri cubi.

Anul trecut, și Polonia a crescut importurile de gaze în Europa – cu 9,4%, până la 10,579 miliarde de metri cubi. Acordul privind livrarea de gaze rusești cu această țară se încheie la sfârșitul anului 2022, iar autoritățile poloneze au anunțat în urmă cu câțiva ani că țara nu îl va mai prelungi. Polonia utilizează, anual, aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

Au crescut achizițiile de gaze rusești și Serbia, care a primit 2,551 miliarde metri cubi (o creștere de 60,5% în termeni anuali), Finlanda, care a importat 2,01 miliarde de metri cubi (creștere de 24,5%) și Estonia, care a cumpărat 1,06 miliarde de metri cubi de gaze (creștere la 16,3%). Anul trecut, Austria a redus achizițiile de gaze din Rusia cu aproape 36% față de 2020, până la 7,754 miliarde de metri cubi.

Livrările către Franța au scăzut cu 5% (până la 11,665 miliarde metri cubi), în Italia cu 1% (până la 18,45 miliarde metri cubi), în Grecia cu 4,7% (până la 2,77 miliarde metri cubi) și în Slovacia – de aproape 2,7 ori (până la 4,19 miliarde de metri cubi), conform datelor Serviciului Federal Vamal Rus.

Republica Moldova și-a redus achizițiile de gaz rusesc cu 9,5%, până la 3,185 miliarde de metri cubi, iar livrările de gaz rusesc către Republica Belarus au crescut în 2021 cu 8,1%, până la 20,29 miliarde de metri cubi.

În date de 28 ianuarie, ANRE a aprobat în regim de urgență tarile la gaz pentru populație, la 15,18 lei/m3 cu 37% față de tariful precedent. Tarifele sunt aplicate retroactiv de la 1 ianuarie.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că tarifele pentru consumatori vor rămâne neschimbate urmare a majorării volumlui baniloralocați pentru compesații. Astfel, tariful compensat la gaz va rămâne de 6,80 de lei pentru 50 de metri cubi de gaz și de 7,90 de lei până la 150 de metri cubi.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi