Kenji Okamura, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), s-a întâlnit astăzi, „13 iunie, cu Președintele Republicii Moldova Maia Sandu. ”Este o mare onoare pentru mine să mă întâlnesc cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu aici la Chișinău. Mă bucur mult că mă aflu aici, aceasta fiind prima vizită a conducerii Fondului Monetar Internațional în Republic Moldova în acest secol.
Oficialul FMI susține că are două motivații majore, care l-au făcut să vină în Republica Moldova. „În primul rând, pentru a vedea aici pe loc ospitalitatea voastră extraordinară, manifestată față de refugiații ucraineni, în condițiile actuale foarte dificile. În al doilea rând, pentru a demonstra suportul nostru puternic pentru Moldova în promovarea reformelor, ca să puteți face față provocărilor”, a spus Okamura.
Directorul adjunct al FMI spune că intenționeză să viziteze mai multe locații și să ascult părerile oamenilor de aici și să afle mai multe despre situația actuală și cum FMI ar putea ajuta Moldova.
„Cel mai important – sunt aici pentru ca să vă asigur că FMI va continua să sprijine Republica Moldova și poporul ei. De asemenea, facem apel la comunitatea internațională să sprijine Moldova ca să poată face față consecințelor războiului din Ucraina.”
Republica Moldova are un program cu FMI pe o perioadă de 40 de luni, iar la 11 mai 2022 Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea de la 400 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) până la 594,3 milioane de DST (cca 795,72 milioane de dolari SUA) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice. Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).
Împrumutul este destinat redresării economice prin promovarea unui set adecvat de politici și va permite avansarea reformelor instituționale și de guvernanță pe termen lung menite să restabilească rezervele necesare pentru impulsionarea unei creșteri rapide cuprinzătoare și durabile a veniturilor. Reformele-cheie țin de domeniile incluse în cadrul de guvernanță definit de FMI, inclusiv în ceea ce privește consolidarea transparenței si responsabilizării, imbunătățirea previzibilității politicilor publice, consolidarea instituțiilor financiare, asigurarea dereglementăii și încurajarea concurenței.
Împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului. Cheltuielile prioritare vor include cheltuielile pentru drumuri, sectorul energetic și aprovizionarea cu ape, dar și investiții eficiente în sănătate, educație și crearea locurilor de muncă noi.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!