Afacerile lui Putin susțin mașina de război: Rusia ”inundă” cu petrol o țară, care îi vinde de 6 ori mai multe mașini

23 Aug. 2023, 07:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Aug. 2023, 07:30 // Actual //  bani.md

După începerea războiului Rusiei din Ucraina, impunerea de sancțiuni occidentale Kremlinului și pierderea pieței de energie din Europa, Putin a căutat să-și redirecționeză afacerile spre alte țări. Astfel, Moscova a ”inundat” China cu petrol, fiind în luna iulie 2023, cel mai mare furnizor de țiței al Beijingului. La rândul său, China a vândut Rusiei de 6 ori mai multe mașini, în primele 7 luni ale anului.

Exporturile de petrol ale Rusiei în China au crescut cu 13% față de aceeași lună a anului trecut, până la 8,06 milioane de tone metrice în iulie, sau 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor de la Beijing, scrie Reuters.

În primele șapte luni ale anului, exporturile de petrol ale rușilor au crescut cu 25% față de un an mai devreme, până la 60,66 milioane de tone. Transporturile din Arabia Saudită, la 5,65 milioane de tone, au scăzut cu 14% față de anul precedent și cu 31% față de iunie.

Exporturile saudite către rafinăriile asiatice erau de așteptat să scadă în iulie, deoarece Riadul a ridicat prețul oficial de vânzare din iulie al petrolului său emblematic Arab Light către cumpărătorii asiatici la un nivel maxim din șase luni. Arabia Saudită a anunțat, de asemenea, planuri pentru o reducere suplimentară a producției în iulie, reducând producția la 9 milioane bpd de la 9,96 milioane bpd în iunie.

În ciuda continuării sancțiunilor occidentale și a unui plafon de preț pentru transporturile rusești, țițeiul rusesc de calitate ESPO s-a comercializat din ce în ce mai aproape de nivelul de referință, deoarece cererea puternică din partea cumpărătorilor indieni și chinezi erodează reducerea sancțiunilor.
Livrările ESPO cu livrare în iulie au avut un preț de 5-6 dolari mai mic pe baril față de nivelul de referință ICE Brent și cu 8,50 dolari mai mic față de ICE Brent pentru livrările livrate în martie, potrivit surselor comerciale.
Se preconiza, de asemenea, că cererea internă mai puternică din Rusia va duce la o scădere generală a exporturilor rusești. Transporturile din porturile din vestul Rusiei în iulie au fost estimate să scadă cu 18% de la o lună la lună, reflectând renașterea cererii interne de rafinare.

Rafinăriile chineze folosesc comercianți intermediari pentru a se ocupa de transportul și asigurarea țițeiului rusesc pentru a evita încălcarea sancțiunilor occidentale. Furnizorii alternativi și-au văzut acțiunile crescând pentru a compensa livrările mai mici din Arabia Saudită și Rusia. Livrările din Angola au crescut cu 27% față de luna precedentă la 574.581 bpd în iulie.
Continuând tendința din luna precedentă, exporturile SUA către China au crescut de cinci ori față de anul precedent, în ciuda tensiunilor geopolitice, deoarece producția WTI din SUA continuă să crească pe fondul reducerilor de aprovizionare ale OPEC+. Livrările de țiței din SUA către China au totalizat 161.275 bpd în iulie, în scădere de la 742.824 bpd în iunie, pe măsură ce marjele de arbitraj s-au redus.

Pe de altă parte, China a crescut exportul de vehicule ușoare către Rusia de 5,7 ori între ianuarie-iulie 2023, potrivit Administrației Generale a Vămilor din China. 405.400 de vehicule au fost exportate din China în Rusia în 7 luni din 2023.

71.000 de vehicule au fost exportate în aceeași perioadă a anului precedent. În termeni monetari, exporturile au crescut de 7,6 ori, până la 5,7 miliarde de dolari. Prețul mediu al unei mașini a făcut 14.000 de dolari, potrivit akipress.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău