Creşterea cererii globale de petrol în 2025 va fi sub previziunile anterioare, în urma activităţii economice slabe din China şi America de Nord, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (EIA), transmite Reuters.
Anul viitor, cererea globală de petrol ar urma să crească cu 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), la 104,3 milioane, cu aproximativ 300.000 bpd sub precedentele previziuni. Cererea se va situa anul acesta la aproximativ 103,1 milioane bpd, mai puţin cu 20.000 bpd faţă de estimarea anterioară, a precizat EIA.
Reducerea perspectivelor din 2024 reflectă scăderea importurilor şi a activităţii rafinăriilor din China, principalul cumpărător de ţiţei de pe pieţele internaţionale, iar cele de anul viitor vin pe fondul temerilor privind producţia industrială slabă din SUA şi Canada, se arată în raport.
IEa se aşteaptă ca cererea de petrol în SUA să crească anul viitor la 20,5 milioane (bpd), în scădere faţă de prognoza precedentă, de 20,6 milioane bpd. Pentru acest an a fost menţinută estimarea la 20,3 milioane bpd.
Organizaţia cu sediul la Paris se aşteaptă ca anul viitor producţia de petrol a SUA să fie în medie de 13,54 milioane bpd, un declin de aproximativ 1% faţă de precedenta prognoză, de 13,67 milioane bpd.
De asemenea, EIA a înrăutăţit estimarea privind preţurile petrolului, estimând acum o cotaţie a barilului de petrol ‘light sweet crude’ la un nivel mediu de 76,91 dolari în 2024, un declin de 2,4% comparativ cu previziunea anterioară, iar cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urma să se situeze la nivel mediu de 80,89 dolari anul acesta, o scădere de 2,3% faţă de precedenta prognoză.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Agenția Internațională a Energiei trage semnalul de alarmă: cererea globală de petrol va scădea semnificativ în 2025


Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.
„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.
Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.
Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.
„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.
Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.
„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Jaf legalizat! SUA cere tot – petrol, gaze, căi ferate. Ucraina ripostează: Nu suntem de vânzare
-
2Gata cu ținutul banilor „sub pernă”! Statul iese lunar pe piață: Obligațiuni pentru populație, acum cu scadențe extinse
-
3Ți-ai lăsat terenul în paragină? Statul ți-l dă altuia fără să te întrebe
-
4Moldova, trecută pe lista neagră a lui Putin! Camioanele noastre, interzise în Rusia
-
5Statul ia la bani mărunți un gigant petrolier din Moldova! Riscă blocaj total dacă nu prezintă documentele






