Organizațiile de gestiune colectivă au sesizat multiple încălcări în noua lege cu privire la drepturile de autor și au solicitat de nenumărate ori modificarea proiectului, însă fără succes. Legea a fost votată și a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2022. Cel mai interesant este că, indirect, AGEPI recunoaște că legea a fost votată cu viteza luminii fără prea multe consultări, în condițiile în care la nici jumătate de an instituția de reglementare a inițiat deja modificarea legii cu transpunerea unei directive europene.
În postarea pe pagina oficială AGEPI spune că în conformitate cu prevederile art. 8 lit. a), art. 9 alin. (1) și (2) din Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală informează despre inițierea elaborării proiectului de lege privind modificarea Legii nr. 230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe în vederea transpunerii Directivei 2012/28/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind anumite utilizări permise ale operelor orfane.
Transpunerea directivei UE la care face referire AGEPI se referă la utilizarea operelor orfane din biblioteci, arhive fără permisiunea autorilor. În Republica Moldova asemenea opere sunt foarte rare sau practic inexistente. Or, respectiva transpunere nu are niciun impact asupra legii deja votată și intrată în vigoare.
BANI.MD a scris anterior că legea a fost votată grabă cu ignorarea solicitărilor Organizațiilor de gestiune colectiv și a organizațiilor internaționale. AGEPI a mers pe reducerea expres a cotei a plății compensatorii la 0,3% de la 3% și a omis alte prevederi care erau necesare și obligatorii. Este vorba în primul rând de nomenclatorul referitor la echipamentele importate care nu reflectă situația reală. De exemplu mp3 playere nu se mai importă, iar smartphone-urile au fost înlocuite cu telefoane inteligente, respectiv remunerarea pentru drepturile de autor nu mai poate fi încasată.