Nemții tergiversează trimiterea de Leoparzi ucrainenilor. UE aprobă un pachet militar de jumătate de miliard de euro

24 Ian. 2023, 04:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2023, 04:51 // Actual //  Lupu Eduard

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să aloce încă 500 de milioane de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce Berlinul – unde declaraţiile ministrului de externe Annalena Baerbock au dat naştere la oarece confuzie – se confruntă cu presiuni în legătură cu solicitările Kievului de a-i furniza tancurile Leopard fabricate în Germania, relatează Reuters și News.ro.

Uniunea Europeană a acordat luni 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Ucraina şi a alocat 45 de milioane de euro pentru formarea militarilor ucraineni în UE. Miniştrii de externe ai UE, reuniţi la Bruxelles, au convenit să deblocheze aceste două linii de finanţare din Fondul European pentru Pace şi au vorbit prin videoconferinţă cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba.
Această sumă ridică la 3,6 miliarde de euro asistenţa financiară militară acordată Ucrainei prin Fondul European pentru Pace (EPF), la care se adaugă finanţarea bilaterală a statelor membre, asupra căreia nu toate comunică.

Consensul privind această a şaptea tranşă de ajutor pentru Kiev a intervenit în condiţiile în care săptămâna trecută ţările occidentale nu au reuşit să ajungă la un acord pentru trimiterea de tancuri de luptă Ucrainei, dar au promis în schimb un sprijin de miliarde de euro.

„Rămânem fermi în sprijinul nostru pentru forţele armate ucrainene”, a transmis pe Twitter Suedia, care deţine preşedinţia rotativă a UE.

Toate tunurile pe Germania

Între timp, mai mulţi miniştri au declarat în cursul dimineţii, sosind la reuniune, că este esenţial ca Germania să permită trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina. Tancurile germane Leopard, folosite de armatele din întreaga Europă, sunt considerate în general ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina, dar Berlinul trebuie să autorizeze livrarea lor şi încă nu a făcut acest lucru.

Polonia a declarat luni că va cere Germaniei permisiunea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, dar le va trimite indiferent dacă Berlinul va fi de acord sau nu, cu condiţia ca şi alte ţări să fie de acord.

„În acest moment nu există argumente solide pentru care să nu poată fi furnizate tancuri de luptă”, a declarat ministrul leton de externe Edgars Rinkevics la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.

La rândul său, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că tancurile nu mai trebuie să mai întârzie nicio zi, în timp ce ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că Germania, în calitate de „motor al Europei”, are o responsabilitate deosebită în a ajuta Ucraina.
Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a avertizat că Rusia ar putea câştiga războiul, dacă europenii „nu ajută Ucraina cu ceea ce are nevoie acum”.

Un diplomat UE a declarat pentru Reuters că aceste declaraţii au fost urmate de o discuţie între miniştri despre tancuri. „Germanilor nu le-a plăcut să fie împinşi de la spate, ei avertizează că poate fi contraproductiv”, a spus diplomatul.

La sosirea la reuniunea la Bruxelles, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a refuzat să detalieze comentariile sale de duminică făcute la un post de televiziune francez, unde a declarat că Berlinul nu va sta în calea Poloniei, dacă va vrea să trimită tancuri Leopard Ucrainei. Declaraţiile sale au provocat o oarecare confuzie la Berlin, scrie The Guardian. Deocamdată, rămâne neclar dacă remarcile ei indică o schimbare a poziţiei guvernului sau doar o încercare a Partidului Verzilor de a corecta strategia de comunicare greşită a cancelarului Olaf Scholz, notează cotidianul britanic.

Luni, la sosirea la Bruxelles, Baerbock a spus doar că este important să „facem tot ce putem pentru a apăra Ucraina”.

Ungaria se opune unor sancțiuni împotriva Rusiei

Partidul social-democrat, de centru-stânga, al cancelarului Olaf Scholz susţine că Occidentul ar trebui să evite mişcările bruşte care ar putea duce la escaladarea războiului. Dar mai mulţi aliaţi ai UE resping această poziţie, spunând că Rusia este deja pe deplin angajată în agresiunea sa de 11 luni asupra Ucrainei.

Şi în timp ce UE lucrează la un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, Ungaria, vocea pro-rusă din UE, şi-a semnalat opoziţia faţă de noi sancţiuni.
„Toate deciziile care ar putea prelungi războiul sau ar putea duce la o potenţială escaladare sunt împotriva intereselor noastre”, a declarat ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto. „S-a dovedit că sancţiunile conduc Europa pe un drum înfundat”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii au exprimat o gamă largă de nevoi financiare lunare pentru a atinge starea de fericire. 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai reduse, au menționat că le-ar fi suficienți între 5 și 10 mii de lei lunar. Alți 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10-15 mii de lei, în timp ce 18,4% au indicat suma de 15-20 mii de lei, a declarat economistul Veaceslav Ioniță care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna mai 2024 de către CBS Research, comandat de IDIS „Viitorul”, privind așteptările financiare ale moldovenilor pentru a se considera fericiți.

Potrivit analizei pe diferite categorii demografice, bărbații au menționat că ar avea nevoie de aproximativ 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14900 de lei lunar, reflectând o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16300 de lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18700 de lei, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani au indicat o medie de 20600 de lei lunar.

După locul de trai, respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19 mii de lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce cei din mediul rural au menționat o necesitate de aproximativ 14 mii de lei lunar.

În funcție de nivelul de educație, cei cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20500 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Referitor la nivelul salariilor care ar opri migrația, în 2024, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, reflectând o apropiere semnificativă față de așteptările salariale exprimate în 2017, care erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative între salariile medii în Republica Moldova și în zona euro de-a lungul anilor, arătând o tendință de convergență lentă, dar constantă, a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

În concluzie, sondajul a evidențiat că, deși salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, mai ales în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău