Agricultor: pentru a obține un rezultat bun este necesar de a investi în agricultura performantă, în tehnologii noi

23 Aug. 2021, 17:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
23 Aug. 2021, 17:38 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pomicultura – o afacere cu perspective, care se bucură de o cerere anuală în creștere și clienți stabili. Un mare atu este că afacerile sunt susținute de AIPA. Or, Ion Mereacre și-a dezvoltat un astfel de business cu subvenții în sumă de 3,8 mil. de lei. SRL “Largul Holdelor” a fost înființată în anul 2008.

Ideea afacerii a venit din convingerea de a livra pe piață produse naturale și mai ales de a dezvolta domeniul agricol, dar și adaptarea producției din punct de vedere calitativ si cantitativ la cerințele consumatorilor. Activitatea de bază a întreprinderii este cultivarea fructelor, dar pe parcursul activității sale și-a diversificat domeniul de activitate și prestează servicii de depozitare și păstrare a fructelor și legumelor în stare proaspătă.

”Datorită subvențiilor de la AIPA am reușit să dezvoltăm și să extindem spectrul de servicii în sectorul agroindustrial. Compania a reușit să obțină pe parcursul ultimilor 5 ani 3,8 mil. de lei – subvenții post investiționale. Ajutorul financiar din partea statului este lumina de la capătul tunelului și asta deoarece clima din ultimii doi ani a devenit mult mai aridă pentru culturile pomicole și legumicole”.

La moment, Ion Mereacre deține 57 ha, unde cultivă cireșe, prune, caise și piersici. Iar acum trei ani a plantat și viță-de-vie.

Mereacere are planuri mari și spune că scopul businessului pe care îl conduce este exportul producției pe piețele străine pentru a concura cu
marii producători. Totuși, dânsul spune că cea mai mare provocare este lipsa forței de muncă, dar și condițiile dure la contractarea creditelor.

”Un sfat pentru cei care doresc sa lanseze o afacere în agricultură este să nu ezite să aplice la programele start-up de la AIPA și de la băncile din țară, care la fel au oferte avantajoase pentru tinerii antreprenori. Totodată, să țină cont de faptul că pentru a obține un rezultat bun este necesar de a investi în agricultura performantă, în tehnologii noi”, a concluzionat fermierul.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău