Agricultor: pentru a obține un rezultat bun este necesar de a investi în agricultura performantă, în tehnologii noi

23 Aug. 2021, 17:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
23 Aug. 2021, 17:38 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pomicultura – o afacere cu perspective, care se bucură de o cerere anuală în creștere și clienți stabili. Un mare atu este că afacerile sunt susținute de AIPA. Or, Ion Mereacre și-a dezvoltat un astfel de business cu subvenții în sumă de 3,8 mil. de lei. SRL “Largul Holdelor” a fost înființată în anul 2008.

Ideea afacerii a venit din convingerea de a livra pe piață produse naturale și mai ales de a dezvolta domeniul agricol, dar și adaptarea producției din punct de vedere calitativ si cantitativ la cerințele consumatorilor. Activitatea de bază a întreprinderii este cultivarea fructelor, dar pe parcursul activității sale și-a diversificat domeniul de activitate și prestează servicii de depozitare și păstrare a fructelor și legumelor în stare proaspătă.

”Datorită subvențiilor de la AIPA am reușit să dezvoltăm și să extindem spectrul de servicii în sectorul agroindustrial. Compania a reușit să obțină pe parcursul ultimilor 5 ani 3,8 mil. de lei – subvenții post investiționale. Ajutorul financiar din partea statului este lumina de la capătul tunelului și asta deoarece clima din ultimii doi ani a devenit mult mai aridă pentru culturile pomicole și legumicole”.

La moment, Ion Mereacre deține 57 ha, unde cultivă cireșe, prune, caise și piersici. Iar acum trei ani a plantat și viță-de-vie.

Mereacere are planuri mari și spune că scopul businessului pe care îl conduce este exportul producției pe piețele străine pentru a concura cu
marii producători. Totuși, dânsul spune că cea mai mare provocare este lipsa forței de muncă, dar și condițiile dure la contractarea creditelor.

”Un sfat pentru cei care doresc sa lanseze o afacere în agricultură este să nu ezite să aplice la programele start-up de la AIPA și de la băncile din țară, care la fel au oferte avantajoase pentru tinerii antreprenori. Totodată, să țină cont de faptul că pentru a obține un rezultat bun este necesar de a investi în agricultura performantă, în tehnologii noi”, a concluzionat fermierul.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO