Agricultura Moldovei se bazează pe fier vechi! Echipamente agricole din anii ’40 încă în funcțiune

01 Nov. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 15:09 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova dispune de 2,2 milioane de hectare de teren agricol și peste 900.000 de întreprinderi agricole care utilizează echipamente și utilaje de diverse tipuri și proveniență. Conform celor mai recente date, Moldova are un total de 109.640 de echipamente agricole funcționale, distribuite neuniform pe diferite regiuni ale țării, potrivit lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației „Agrocereale.”

Astfel, în Republica Moldova există 62 364 de tractoare care reprezintă 57% din totalul echipamentelor, fiind cea mai importantă categorie.

– Semănători: 11.154 unități.

– Boroane: 10.160 unități.

– Cultivatoare: 9.188 unități.

– Combine: 5.568 unități.

– Pluguri: 4.626 unități.

– Remorci: 4.432 unități.

– Rarițe: 2.148 unități.

„Chișinăul deține întâietatea cu cele mai multe unități de tehnică agricolă 13.474 unități. În regiunea centrală a țării sunt 33 992 unități, în nordul țării 36 514 unități – regiunea cu cea mai mare concentrație de echipamente agricole., în sud – 19 874 unități, iar în Găgăuzia – 5 786 unități”, mai spune Rija.

În termeni procentuali, regiunile Centru și Nord împreună dețin aproximativ 70% din echipamentele agricole, iar zona Chișinăului are cea mai mare concentrare de echipamente pe o suprafață mică.

În ceea ce privește vechimea echipamentelor, vârsta medie a echipamentelor agricole este destul de ridicată. Mediana este anul 2016, ceea ce înseamnă că jumătate din echipamente sunt mai vechi de acest an. Urmează anul 1998, cu 25% din tehnica agricolă și anul 2020.

Tractoarele, care reprezintă 57% din totalul echipamentelor agricole, au o distribuție de vârstă similară: 25% sunt mai vechi de 1990, 50% sunt mai vechi de 2007 și doar un sfert sunt mai noi de 2018. Există și echipamente agricole foarte vechi: de exemplu, în Orhei și Soroca există tractoare fabricate în 1949.

În ceea ce privește originea echipamentelor, acestea provin din 70 de state, însă aproximativ 89% dintre acestea sunt fabricate în 10 țări: Belarus: 38% din totalul tractoarelor (23 708 unități), Ucraina – 17% din echipamente, predominant boroane, cultivatoare și pluguri, Turcia: 13%, cu accent pe semănători și cultivatoare, Rusia: 12%, în special tractoare și combine, Germania: producător important de combine (36% din totalul combinelor) și alte echipamente și Republica Moldova: 4.794 unități, majoritatea fiind remorci și alte echipamente.

În acest context, majoritatea tractoarelor din Moldova provin din Belarus, iar combinele din Germania și Rusia domină piața locală.

Distribuția echipamentelor raportată la suprafața agricolă arată o variație considerabilă între raioane. În Chișinău și Bălți, de exemplu, există câte un tractor la fiecare 3,7 hectare, în timp ce în Taraclia un tractor deservește aproximativ 251 hectare, iar un combină, 1.439 hectare.

Datele arată o nevoie acută de modernizare și de o distribuție mai echitabilă a echipamentelor agricole în Moldova. Echipamentele existente sunt, în mare parte, vechi și ineficiente pentru cerințele moderne ale agriculturii. Concentrarea echipamentelor în anumite regiuni și dependința de producătorii din alte țări pun presiune pe capacitatea Republicii Moldova de a-și susține agricultura în mod durabil și competitiv pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ