Airbnb a încercat să ascundă o crimă într-una dintre cazările sale, plătind 7.000.000 $ pentru asta

21 Iun. 2021, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2021, 14:17 // Actual //  MD Bani

O mare parte din succesul Airbnb se bazează pe încrederea pe care o au utilizatorii săi atunci când închiriază o cazare. Cu toate acestea, platforma este departe de a fi infailibilă din punct de vedere al securității. Recent a fost dezvăluit faptul că Airbnb a încercat să ascundă o crimă care a avut loc într-una dintre proprietățile pe care le oferă, care a costat 7 milioane de dolari.

Evenimentele s-au produs în noaptea de Revelion 2015 într-un apartament situat la primul etaj al străzii West 37th, din New York. O tânără australiană de 29 de ani a sosit cu un grup de prieteni pentru a se bucura de festivitățile iconice în stil Manhattan. După cum a indicat proprietarul, au ridicat cheile la tejgheaua unui depozit din apropiere și s-au acomodat.

După ce a sunat Noul An, tânăra și-a lăsat prietenii la bar și s-a întors singură în apartament, fără să-și imagineze că cineva o așteaptă înăuntru. Străinul a ieșit din umbră, a amenințat-o cu un cuțit de bucătărie, a împins-o pe pat și a abuzat-o sexual.

Deși străzile erau pline de oameni, frica a paralizat-o pe fata și nu putea țipa. În cele din urmă, atacatorul a fugit cu telefonul ei, dar a reușit să-și contacteze prietenii cu un iPad și aceștia s-au dus să găsească un polițist.

O oră mai târziu, când agenții se aflau în apartament, criminalul a făcut greșeala de a se întoarce și de a se apleca pe ușă, ceea ce i-a permis să fie prins. În rucsacul său au găsit trei obiecte incriminatoare: un cuțit, un cercel de la femeie și un set de chei ale proprietății.

Aici nu s-a întâmplat nimic

În acea dimineață, victima a primit un telefon de la Nick Shapiro, care fusese manager de criză la Airbnb timp de două săptămâni. El a notificat oficialii platformei, inclusiv CEO-ul Airbnb, Brian Chesky, despre incident.

În același timp, o echipă de securitate de elită a companiei a mutat victima la un hotel, au adus mama victimei din Australia la New York și ua plătit pentru tot, precum și au rambursat cheltuielile pentru întoarcerea înapoi în orașul natal, pe lângă acoperirea cheltuielilor de asigurare a sănătății și celor de consiliere.

O săptămână mai târziu, Airbnb a trimis un membru al personalului în instanță pentru a vedea dacă compania a fost menționată în timpul procedurilor legale, fapt care nu s-a întâmplat. Nici mass-media locală nu a raportat acest caz, care abia acum a ieșit la iveală.

Conform informațiilor dezvăluite de Bloomberg Businessweek, Airbnb a plătit femeii 7 milioane de dolari drept despăgubire. În schimb, ea a semnat un acord prin care a acceptat să nu vorbească despre plată „sau să presupună răspundere” față de companie sau de gazdă. Acordul nu împiedica colaborarea cu procurorii, dar punea restricții la învinuirile aduse în adresa companiei.

Femeia, care a cerut să nu fie identificată, a refuzat să comenteze, la fel ca și avocatul ei. Ceea ce se știe despre infracțiune este produsul unei anchete bazate pe dosare polițienești și judiciare, documente confidențiale și interviuri cu persoane apropiate cazului.

Probleme de securitate pe Airbnb

Setul de chei pe care criminalul îl avea în mâinile sale punea sub semnul întrebării politicile de securitate ale Airbnb, întrucât la acea dată și până în prezent nu au reguli clare privind livrarea cheilor pentru chiriași.

În acest caz, deși nu se știe cu certitudine modul în care atacatorul a obținut duplicatul, se speculează că a fost la fel de simplu ca și comanda lor la crama din apropiere, unde s-ar fi prezentat ca oaspete.

Ancheta Bloomberg Businessweek compilează mai multe incidente înregistrate în cazările Airbnb, de la furt și vandalism, la agresiuni fizice și agresiuni sexuale, printre altele. O mare parte din acestea au fost gestionate intern prin acorduri confidențiale și plăți către victime.

Compania are o echipă de control al crizei formată din aproximativ 100 de agenți distribuiți în diferite orașe din întreaga lume. Li se permite să cheltuiască tot ceea ce este necesar atâta timp cât victima se simte susținută: plata pentru zboruri, cazare, mâncare, consiliere, costuri de sănătate și examinări ale bolilor cu transmitere sexuală pentru supraviețuitorii violului.

Un document confidențial văzut de redactorii revistei arată că, în ultimii ani, Airbnb a cheltuit în medie 50 de milioane de dolari anual pe plăți către gazde și oaspeți, inclusiv decontări legale și daune aduse proprietăților.

Nu pot controla incidentele, dar pot să reacționeze ca și companie

Airbnb a fost fondată în 2008 de către studenții de design Brian Chesky și Joe Gebbia, împreună cu inginerul Nate Blecharczyk. În prezent, oferă aproape 5,6 milioane de cazare, mai mult decât numărul total de camere din cele șapte lanțuri hoteliere importante combinate. Valoarea sa de piață este de 90 de miliarde de dolari, iar prețul acțiunilor sale s-a dublat de când a devenit publică în decembrie 2020.

Modelul lor de afaceri se bazează pe ideea că străinii pot avea încredere unul în celălalt. Cu toate acestea, aceștia acceptă faptul că nu sunt în măsură să garanteze securitatea totală pentru chiriașii și gazdele lor.

„Ai de-a face cu oameni adevărați în casele oamenilor reali”, spune Tara Bunch, directorul operațiunilor globale Airbnb. „Oamenii sunt în mod natural imprevizibili”.

Executivul adaugă că „știm că totul nu poate fi oprit”, dar în cele din urmă ceea ce este important este răspunsul companiei la incidentele neprevăzute.

Presupusul violator al fetei australiene, Junior Lee, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat de agresiune sexuală prădătoare, pedeapsa maximă fiind închisoarea pe viață.

Cu 40 de condamnări contravenționale, Lee a pledat nevinovat, iar cauțiunea a fost stabilită la 250.000 de dolari.

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală