Airbus a pus mâna pe cel mai mare contract din istoria aviației civile – 55 de miliarde de dolari

20 Iun. 2023, 05:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iun. 2023, 05:50 // Actual //  bani.md

Constructorul aeronautic european Airbus a anunţat luni că a primit o comandă record din partea companiei aeriene IndiGo pentru 500 de avioane, aceasta fiind cea mai mare comandă făcută vreodată în istoria aviaţiei civile, informează Reuters şi AFP.

Această comandă istorică, al cărei preţ teoretic se ridică la 55 de miliarde de dolari, a fost anunţată în prima zi a Salonului Aeronautic de la Bourget de către directorul general de la IndiGo, Pieter Elbers. Cele 500 de avioane de tip A320 ar urma să fie livrate între 2030 şi 2035. În mod normal, companiile aeriene beneficiază de reduceri importante de preţuri în cazul unor comenzi mari.

După numărul de avioane comandate, aceasta este cea mai mare comandă făcută vreodată în istoria aviaţiei civile, devansând acordul pentru 470 de avioane anunţat la începutul acestui an de o altă companie aeriană din India, Air India, pe măsură ce primii doi transportatori aerieni din India se pregătesc pentru o creştere semnificativă a cererii de călătorii cu avionul în regiune.

„Acesta este doar începutul. Vor urma şi altele. Având în vedere creşterea Indiei şi creşterea pieţei de aviaţie din India…acesta este momentul oportun pentru noi să plasăm această comandă”, a declarat Pieter Elbers într-o conferinţă de presă.

Salonul de la Bourget se organizează odată la doi ani, în anii impari, în alternanţă cu Salonul de la Farnborough, Marea Britanie.

Conform celor mai recente prognoze, publicate de Airbus cu câteva zile înainte de începutul Salonului Aeronautic de la Bourget, cel mai mare producător mondial de avioane se aşteaptă ca până în 2042 la nivel mondial să fie livrate 40.850 de avioane de pasageri şi marfă noi, ceea ce ar duce flota mondială la 46.560 de aparate în 2042, faţă de 22.880 de aparate în 2020.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri, şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni. Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec în Braşov şi Airbus Defense and Space în Bucureşti.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO