Airbus, cel mai mare producător de avioane comerciale din lume și în 2021. Are livrări duble față de rivalul Boeing

11 Ian. 2022, 10:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
11 Ian. 2022, 10:45 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Airbus şi-a menţinut pentru al treilea an consecutiv titlul de cel mai mare producător global de avioane comerciale, după ce a anunţat că livrările au crescut cu 8% în 2021, la 611 unităţi, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, rivalul american Boeing a livrat peste 300 aeronave în primele 11 luni din 2021.

În mod tradiţional livrările de avioane Airbus cresc semnificativ în ultima lună a anului, însă în 2021 problemele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au întârziat livrarea anumitor aparate de talie medie, iar răspândirea variantei Omicron a ridicat noi semne de întrebare cu privire la o revenire rapidă a călătoriilor pe distanţe lungi, transmite Agerpres.

În iulie 2021, Airbus şi-a majorat ţinta de livrări pentru 2021 până la 600 de aparate, de la 566 de aparate anterior, după ce a raportat rezultate peste aşteptări pentru primul semestru.

CEO-ul companiei, Guillaume Faury, a subliniat că anul trecut „au fost semnate solicitări importante cu companii aeriene din toată lumea, ceea ce demonstrează încrederea în creşterea sustenabilă a transportului aerian, dincolo de criza de Covid”, relatează agenţia EFE.

„Deşi persistă incertitudinile, mergem pe drumul cel bun pentru a ne creşte producţia în 2022 şi a răspunde exigenţelor clienţilor noştri”, a subliniat Faury.

El a adăugat că, în paralel, compania pregăteşte şi o transformare a capacităţilor sale industriale şi pune în aplicare foaia de parcurs „pentru decarbonizarea sectorului aerian”.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Potrivit datelor transmise de BBC, în decembrie 2021 a fost livrat şi ultimul avion superjumbo Airbus A380 construit, operatorului aerian Emirates, cu sediul în Dubai.

Airbus A380 este cel mai mare avion de pasageri din lume. În configuraţia cea mai des întâlnită, transportă 545 de pasageri, deşi deţine spaţiul necesar pentru a transporta până la 853 de oameni.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ