Airbus, cel mai mare producător de avioane comerciale din lume și în 2021. Are livrări duble față de rivalul Boeing

11 Ian. 2022, 10:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
11 Ian. 2022, 10:45 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Airbus şi-a menţinut pentru al treilea an consecutiv titlul de cel mai mare producător global de avioane comerciale, după ce a anunţat că livrările au crescut cu 8% în 2021, la 611 unităţi, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, rivalul american Boeing a livrat peste 300 aeronave în primele 11 luni din 2021.

În mod tradiţional livrările de avioane Airbus cresc semnificativ în ultima lună a anului, însă în 2021 problemele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au întârziat livrarea anumitor aparate de talie medie, iar răspândirea variantei Omicron a ridicat noi semne de întrebare cu privire la o revenire rapidă a călătoriilor pe distanţe lungi, transmite Agerpres.

În iulie 2021, Airbus şi-a majorat ţinta de livrări pentru 2021 până la 600 de aparate, de la 566 de aparate anterior, după ce a raportat rezultate peste aşteptări pentru primul semestru.

CEO-ul companiei, Guillaume Faury, a subliniat că anul trecut „au fost semnate solicitări importante cu companii aeriene din toată lumea, ceea ce demonstrează încrederea în creşterea sustenabilă a transportului aerian, dincolo de criza de Covid”, relatează agenţia EFE.

„Deşi persistă incertitudinile, mergem pe drumul cel bun pentru a ne creşte producţia în 2022 şi a răspunde exigenţelor clienţilor noştri”, a subliniat Faury.

El a adăugat că, în paralel, compania pregăteşte şi o transformare a capacităţilor sale industriale şi pune în aplicare foaia de parcurs „pentru decarbonizarea sectorului aerian”.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Potrivit datelor transmise de BBC, în decembrie 2021 a fost livrat şi ultimul avion superjumbo Airbus A380 construit, operatorului aerian Emirates, cu sediul în Dubai.

Airbus A380 este cel mai mare avion de pasageri din lume. În configuraţia cea mai des întâlnită, transportă 545 de pasageri, deşi deţine spaţiul necesar pentru a transporta până la 853 de oameni.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO