Alexander Picker: În pofida crizelor, Moldova are o șansă unică de modernizare datorită apropierii de UE

30 Mart. 2023, 11:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2023, 11:46 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În pofida crizelor prin care trece, Moldova are acum o oportunitate unică de dezvoltare, legată de asocierea la Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de noul președinte al Moldindconbank, bancherul austriac Alexander Picker, într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md.

„Ceea ce îmi place în Moldova este cât de rezistenți sunt oamenii. În pofida tuturor crizelor, ei continuă să muncească, își continuă proiectele și nu se dau bătuți. Un moment pozitiv al crizelor este că, odată depășite, procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi accelerat”, spune expertul, care a activat și în Polonia, în perioada de preaderare a acestei țări la UE.„

Vreau să vă dau exemplul Poloniei, unde am lucrat din 1999, iar ei au aderat la UE în 2004. A fost cea mai interesantă perioadă – în țară vin bani, investiții și băncile pot fi instituțiile care direcționează banii spre domeniile care au nevoie de transformare. Indiferent de crize – și politică, și război, este o perioadă cu perspectivă mare, de care trebuie de profitat”, a continuat Alexander Picker.

Președintele Moldindconbank s-a referit și la unii pași care trebuiesc făcuți pe intern și la care băncile își pot aduce contribuția.

„Pentru noi este foarte important ca economia să iasă din umbră. Statul trebuie să creeze condiții prin care oamenilor să le fie mai convenabil să obțină venituri oficiale. Este important și pentru stat, pentru colectarea impozitelor. Este important și pentru client, care poate obține finanțări mai mari de la bancă pentru nevoile sale”, mai spune bancherul.

În acest context, una dintre perspectivele de dezvoltare, în opinia lui Alexander Picker, vine de la sectorul întreprinderilor mici și medii.

„Moldindconbank lucrează activ cu acest sector, pe care îl consider cel mai important pentru economie – dispune de cel mai mare număr de angajați, sunt cei mai disciplinați contribuabili. Îi susținem puternic. De exemplu, acum ne concentrăm pe companiile cu afaceri din agricultură. Analizăm care sunt necesitățile lor, riscurile potențiale pentru business și chiar le vom putea da recomandări, în funcție de situația de pe piață – ce culturi e mai avantajos de cultivat. Este un segment foarte important pentru noi. Așa cum Moldindconbank este lider pe piața cardurilor, ne dorim să devenim și lideri în susținerea companiilor mici și medii”, a venit cu detalii bancherul.

Fiind solicitat să comenteze perspectivele de dezvoltare ale sistemui bancar din Moldova, Alexander Picker a spus că, dacă prognozele sale se vor adeveri, în anul viitor este posibilă o creștere puternică, bazată pe dezvoltarea relațiilor comerciale cu UE și pe schimbările pozitive din sectorul energetic al țării.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui 2023, a anunţat marţi Guvernul elveţian, comparativ cu 7,5 miliarde de franci la sfârşitului anului anterior, o scădere semnificativă ce ar putea creşte presiunile internaţionale ca Elveţia să facă mai mult pentru a sancţiona Moscova, transmite Reuters.

Principalul motiv pentru acest declin este scăderea valorii acţiunilor şi a altor active financiare care au fost blocate, a informat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), entitatea ce supervizează sancţiunile impuse Rusiei.

Cu toate acestea, declinul valorii activelor ruseşti îngheţate în Elveţia este posibil să declanşeze critici din străinătate că autorităţile de la Berna nu fac suficient de mult pentru a impune sancţiunile concepute să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei. Chiar dacă Elveţia şi-a intensificat eforturile pentru pedepsirea companiilor şi indivizilor care o folosesc pentru a ocoli sancţiunile, alte ţări vor ca aceasta să facă mai mult.

Banii îngheţaţi sunt doar o mică parte din activele ruseşti în valoare de 150 de miliarde de franci pe care Asociaţia Bancherilor din Elveţia estima în 2022 că sunt păstraţi în băncile elveţiene.

SECO a mai informat marţi că numărul ruşilor ale căror fonduri sunt blocate în Elveţia se ridică în prezent la 1.703, iar cel al companiilor şi organizaţiilor sancţionate este de 421.

Până acum, Elveţia a adoptat toate sancţiunile destinate să împiedice Rusia să achiziţioneze bunuri şi tehnologie pentru armata rusească, dar autorităţile de la Berna urmează un drum propriu.

Săptămâna trecută, Camera Inferioară a Parlamentului federal a refuzat să se alăture unui grup operativ internaţional pentru punerea în aplicare a sancţiunilor economice împotriva Rusiei, grup care include SUA, Australia, Canada, Comisia Europeană, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie. Anterior, recomandarea Guvernului federal a fost aceea ca Elveţia să nu se alăture acestui grup, susţinând că aceasta cooperează deja cu ţările participante iar rămânerea pe dinafară ar fi benefică pentru summitul global pentru pace în Ucraina, ce va avea loc în perioada 15 – 16 iunie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău