Alexander Picker: În pofida crizelor, Moldova are o șansă unică de modernizare datorită apropierii de UE

30 Mart. 2023, 11:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2023, 11:46 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În pofida crizelor prin care trece, Moldova are acum o oportunitate unică de dezvoltare, legată de asocierea la Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de noul președinte al Moldindconbank, bancherul austriac Alexander Picker, într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md.

„Ceea ce îmi place în Moldova este cât de rezistenți sunt oamenii. În pofida tuturor crizelor, ei continuă să muncească, își continuă proiectele și nu se dau bătuți. Un moment pozitiv al crizelor este că, odată depășite, procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi accelerat”, spune expertul, care a activat și în Polonia, în perioada de preaderare a acestei țări la UE.„

Vreau să vă dau exemplul Poloniei, unde am lucrat din 1999, iar ei au aderat la UE în 2004. A fost cea mai interesantă perioadă – în țară vin bani, investiții și băncile pot fi instituțiile care direcționează banii spre domeniile care au nevoie de transformare. Indiferent de crize – și politică, și război, este o perioadă cu perspectivă mare, de care trebuie de profitat”, a continuat Alexander Picker.

Președintele Moldindconbank s-a referit și la unii pași care trebuiesc făcuți pe intern și la care băncile își pot aduce contribuția.

„Pentru noi este foarte important ca economia să iasă din umbră. Statul trebuie să creeze condiții prin care oamenilor să le fie mai convenabil să obțină venituri oficiale. Este important și pentru stat, pentru colectarea impozitelor. Este important și pentru client, care poate obține finanțări mai mari de la bancă pentru nevoile sale”, mai spune bancherul.

În acest context, una dintre perspectivele de dezvoltare, în opinia lui Alexander Picker, vine de la sectorul întreprinderilor mici și medii.

„Moldindconbank lucrează activ cu acest sector, pe care îl consider cel mai important pentru economie – dispune de cel mai mare număr de angajați, sunt cei mai disciplinați contribuabili. Îi susținem puternic. De exemplu, acum ne concentrăm pe companiile cu afaceri din agricultură. Analizăm care sunt necesitățile lor, riscurile potențiale pentru business și chiar le vom putea da recomandări, în funcție de situația de pe piață – ce culturi e mai avantajos de cultivat. Este un segment foarte important pentru noi. Așa cum Moldindconbank este lider pe piața cardurilor, ne dorim să devenim și lideri în susținerea companiilor mici și medii”, a venit cu detalii bancherul.

Fiind solicitat să comenteze perspectivele de dezvoltare ale sistemui bancar din Moldova, Alexander Picker a spus că, dacă prognozele sale se vor adeveri, în anul viitor este posibilă o creștere puternică, bazată pe dezvoltarea relațiilor comerciale cu UE și pe schimbările pozitive din sectorul energetic al țării.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău