Alexander Picker: În pofida crizelor, Moldova are o șansă unică de modernizare datorită apropierii de UE

30 Mart. 2023, 11:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Mart. 2023, 11:46 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

În pofida crizelor prin care trece, Moldova are acum o oportunitate unică de dezvoltare, legată de asocierea la Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de noul președinte al Moldindconbank, bancherul austriac Alexander Picker, într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md.

„Ceea ce îmi place în Moldova este cât de rezistenți sunt oamenii. În pofida tuturor crizelor, ei continuă să muncească, își continuă proiectele și nu se dau bătuți. Un moment pozitiv al crizelor este că, odată depășite, procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi accelerat”, spune expertul, care a activat și în Polonia, în perioada de preaderare a acestei țări la UE.„

Vreau să vă dau exemplul Poloniei, unde am lucrat din 1999, iar ei au aderat la UE în 2004. A fost cea mai interesantă perioadă – în țară vin bani, investiții și băncile pot fi instituțiile care direcționează banii spre domeniile care au nevoie de transformare. Indiferent de crize – și politică, și război, este o perioadă cu perspectivă mare, de care trebuie de profitat”, a continuat Alexander Picker.

Președintele Moldindconbank s-a referit și la unii pași care trebuiesc făcuți pe intern și la care băncile își pot aduce contribuția.

„Pentru noi este foarte important ca economia să iasă din umbră. Statul trebuie să creeze condiții prin care oamenilor să le fie mai convenabil să obțină venituri oficiale. Este important și pentru stat, pentru colectarea impozitelor. Este important și pentru client, care poate obține finanțări mai mari de la bancă pentru nevoile sale”, mai spune bancherul.

În acest context, una dintre perspectivele de dezvoltare, în opinia lui Alexander Picker, vine de la sectorul întreprinderilor mici și medii.

„Moldindconbank lucrează activ cu acest sector, pe care îl consider cel mai important pentru economie – dispune de cel mai mare număr de angajați, sunt cei mai disciplinați contribuabili. Îi susținem puternic. De exemplu, acum ne concentrăm pe companiile cu afaceri din agricultură. Analizăm care sunt necesitățile lor, riscurile potențiale pentru business și chiar le vom putea da recomandări, în funcție de situația de pe piață – ce culturi e mai avantajos de cultivat. Este un segment foarte important pentru noi. Așa cum Moldindconbank este lider pe piața cardurilor, ne dorim să devenim și lideri în susținerea companiilor mici și medii”, a venit cu detalii bancherul.

Fiind solicitat să comenteze perspectivele de dezvoltare ale sistemui bancar din Moldova, Alexander Picker a spus că, dacă prognozele sale se vor adeveri, în anul viitor este posibilă o creștere puternică, bazată pe dezvoltarea relațiilor comerciale cu UE și pe schimbările pozitive din sectorul energetic al țării.

Realitatea Live

02 Iun. 2023, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

La începutul anilor 1990, odată cu încheierea Războiului Rece, ţările europene au profitat de aşa-numitele dividende al păcii(beneficiile economice ale reducerii bugetelor pentru apărare – n.r). Acestea au redus bugetele de apărare şi au casat sau au vândut cantităţi mari de echipamente, convinse că un război terestru major pe continent nu mai reprezenta un scenariu plauzibil. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022 a pus capăt acestei iluzii, scrie Bloomberg

Acum, guvernele din întreaga Europă s-au angajat să crească semnificativ cheltuielile militare pentru a se pregăti pentru tipul de conflict prelungit şi de mare intensitate pe care îl duce Ucraina. Cu toate acestea, rezultatele au fost inegale, ridicând întrebarea dacă şi când va fi Europa pregătită pentru viitoarele provocări de securitate.

În 1989, cheltuielile militare ale membrilor NATO au depăşit în medie 4% din PIB, deoarece statele membre au căutat să menţină şi să consolideze propriile linii de apărare pentru a fi gata în eventualitatea unui război deschis de URSS şi aliaţii săi.

După prăbuşirea URSS, guvernele s-au grăbit să profite de relaxarea tensiunilor dintre superputeri. Acestea au redus cheltuielile pentru apărare, redirecţionând resursele către domenii mai productive şi mai populare, cum ar fi asistenţa medicală şi socială.

Tancurile, artileria şi alte tipuri de armament greu au fost casate sau vândute. Această tendinţă s-a accelerat după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, deoarece forţele concepute pentru războiul terestru au fost reconfigurate în unităţi mobile, mai puţin înarmate, pentru misiuni de combatere a terorismului în întreaga lume.

Până în 2014, membrii europeni ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord au alocat în medie 1,4% din PIB pentru apărare. Germania avea mai puţin de 1.000 de tancuri şi vehicule de luptă de infanterie combinate, faţă de 7.000 (numai în Germania de Vest) în timpul Războiului Rece.

În cazul SUA, marele câştigător al Războiului Rece, beneficiile economice au fost de scurtă durată. Cheltuielile pentru apărare au scăzut de la 6% din PIB în 1989 la un minim de 3% în 2001, dar au inversat cursul după ce atacurile din 11 septembrie au precipitat războaiele americane majore din Afganistan şi Irak. Aceste angajamente au dus la o creştere a cheltuielilor până la 5% din PIB în 2010, înainte de a se stabiliza la aproximativ 3,5% în ultimii ani.

Scăderea cheltuielilor pentru apărare în rândul membrilor europeni ai NATO a început să se inverseze în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În acel an, alianţa a stabilit un termen limită de 2024 pentru ca membrii să atingă un obiectiv de cheltuieli de 2%, ignorat anterior. Puţini erau pe cale să reuşească acest lucru în momentul în care invazia în toată regula a Ucrainei a schimbat radical percepţiile cu privire la cât de multă apărare are nevoie Europa.

Mulţi oficiali europeni şi americani consideră că preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să subordoneze naţiuni care au făcut parte cândva din Uniunea Sovietică. La doar câteva luni după începerea războiului, NATO a adoptat o strategie actualizată care a identificat Rusia ca fiind „cea mai semnificativă şi directă ameninţare a alianţei”. Versiunea anterioară, din 2010, viza un „parteneriat strategic” cu Rusia.

Unele guverne au ajuns să reexamineze doctrinele de apărare care definesc tipurile de războaie pentru care continentul ar trebui să se pregătească. Cei mai mulţi analizează – într-o măsură mai mare sau mai mică – cum să refacă stocurile de tancuri, sisteme antitanc şi antiaeriene, rachete ghidate de precizie, baterii de artilerie şi muniţie, precum şi dronele care s-au dovedit esenţiale în războiul din Ucraina. Compania de consultanţă McKinsey & Co a estimat că, fără război, cheltuielile europene pentru apărare din 2021 până în 2026 ar fi crescut cu 14%, iar conflictul va împinge această creştere la cel puţin 53%, de la 296 miliarde de euro (317 miliarde de dolari) la 453 miliarde de euro, conform estimărilor sale.

Decizia Germaniei în contexul războiului a fost poate cea mai spectaculoasă. Dintre statele NATO, cea mai mare economie a Europei a alocat una dintre cele mai mici părţi din PIB pentru apărare. Dar, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere de 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare. Franţa şi-a majorat cu o treime alocarea bugetară pe şase ani pentru apărare.

Polonia a întocmit o listă de cumpărături care include sute de lansatoare de rachete HIMARS, care au avut un impact semnificativ în Ucraina, precum şi de trei ori mai multe tancuri decât au Franţa şi Marea Britanie împreună şi de şase ori mai multe piese de artilerie autopropulsate decât posedă Germania.

Dacă guvernele vor fi capabile să plătească pentru modernizările ambiţioase în domeniul apărării rămâne o întrebare deschisă. Apelurile pentru mai multe cheltuieli vin într-o perioadă de inflaţie ridicată şi de cerere mare de creşteri salariale în sectorul public, precum şi de subvenţii şi investiţii necesare pentru a îndeplini obiectivele de combatere a schimbărilor climatice. În plus, costul reconstrucţiei Ucrainei, în cele din urmă, va fi ridicat, acesta fiind estimat la câtva sute de miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău