Altex, liderul retailului electro-IT aruncă un colac de salvare companiei de mobilă a unui milionar moldovean

28 Apr. 2023, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2023, 08:02 // Actual //  Lupu Eduard

Altex, liderul retailului electro-IT din România, aruncă un colac de salvare companiei Vivre Deco, care a intrat în insolvenţă la propria cerere în luna martie, preluând o creanţă în valoare de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania.

Altex preia creanţa bancară de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania. Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco a intrat în insolvenţă la propria cerere pe 6 martie 2023. La jumătatea anului trecut (cele mai recente date publice) compania avea datorii totale de 24 mil. euro.

Altex, liderul retailului electro-IT din România, aruncă un colac de salvare companiei Vivre Deco, care a intrat în insolvenţă la propria cerere în luna martie, preluând o creanţă în valoare de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania. Ţinta este restructu­rarea businessului şi repunerea lui pe un trend ascendent.

„Ce ne dorim este ca Vivre să continue să funcţioneze şi să se dezvolte ca un marketplace. Există potenţial pe acest format de marketplace unde există un singur jucător şi astfel, cu siguranţă, există loc şi de un al doilea. Viziunea noastră este ca Vivre să continue să activeze pe domeniul pe care l-a consacrat – mobilă şi decoraţiuni, dar cu posibilitatea de a extinde totodată sortimentul de articole şi în alte categorii. Ce putem noi să facem este să venim cu capital, cu produse noi care să fie listate şi cu know-how-ul câştigat în trei decenii de activitate în retailul românesc“, a spus Dan Ostahie, CEO şi fondator al Altex România pentru ZF.

Antreprenorul a declarat în mai multe rânduri că are în plan să dezvolte în grupul Altex un marketplace, motiv pentru care compania şi-a extins activitatea în ultimii ani către noi categorii de produse, inclusiv mobilier, bricolaj, produse auto, jucării, băuturi şi produse sanitare. Omul de afaceri crede în potenţialul acestui model de business.

În cazul Vivre Deco, Altex mizează pe restructurarea şi relansarea businessului care se confruntă de mai multă vreme cu probleme. Conform datelor actuale, managementul companiei creionează acum un plan de reorganizare a companiei.
Pentru companiile aflate în insolvenţă, există două posibilităţi: depunerea unui plan de restructurare şi relansare a afacerii şi, respectiv, intrarea în faliment, soluţia fiind votată de creditori.

„Putem ajuta la ieşirea din insolvenţă a companiei, având o abordare pro business, în măsura în care actualul management îşi doreşte acest lucru. Acest context în care ne aflăm ar putea însemna o relansare a brandului Vivre pe piaţă. Suntem deschişi şi flexibili dar mai ales suntem interesaţi să identificăm cele mai bune soluţii, coerente cu obiectivele strategice şi financiare ale companiei“, declară Dan Ostahie
La 30 iunie 2022, veniturile Vivre se prăbuşiseră de la 132 mil. lei (în S1 2021) la 73,8 mil. lei.

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco a intrat insolvenţă la propria cerere pe 6 martie 2023. La jumătatea anului trecut (cele mai recente date publice) compania avea datorii totale (pe termen scurt şi lung) de 117 mil. lei (24 mil. euro), conform calculelor ZF pe baza datelor publicate într-un raport la BVB. Dat fiind că în noiembrie obligaţiunile companiei la bursă au fost suspendate de la tranzacţionare – pentru a reveni apoi în primăvara acestui an – nu există publice datele financiare pe tot anul trecut.

Preluând o creanţă în valoare totală (cu garanţiile aferente) de 4,6 mil. euro, Altex ar putea să se numere printre principalii creditori ai Vivre şi să aibă un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte viitorul businessului. Potrivit lui Dan Ostahie, Altex este singurul creditor garantat. Antreprenorul nu a dezvăluit suma plătită pentru această creanţă.

Această mutare vine la câeva luni după ce compania Vivre Deco a încercat o procedură premergătoare insolvenţei – de concordat preventiv – şi un plan de reorganizare care nu a primit însă acordul creditorilor. A urmat astfel insolvenţa.

Retailerul Altex, ce are circa 125 de magazine sub brandurile Altex şi Media Galaxy, a raportat vânzări în valoare de 5,9 mld. lei (1,2 mld. euro) în 2021, valoare ce a poziţionat compania pe secunda treaptă a podiumului celor mai mari afaceri antreprenoriale româneşti, după Dedeman şi înainte de Fildas Trading, distribuitorul de medicamente al Ancăi Vlad. Într-un deceniu, businessul Altex a crescut de cinci ori.

La finele anului trecut, fondul Neogen, controlat în proporţie de 67% de Călin Fusu, avea o participaţie de 50% la Vivre Deco. În acţionariat mai erau Adisory Delta (45%), companie deţinută indirect de Oliver Cadogan – soţul Monicăi Cadogan, care şi-a anunţat demisia din funcţia de CEO al Vivre pe 26 august, respectiv Nagy Vajda Andras Peter, cu 5% din acţiuni.

Călin Fusu a investit în firme din diverse sectoare de activitate, precum CleverTaxi (care a fost achiziţionat de către Daimler AG), Vivre Deco, Casta Imobiliare sau Concept Apps SRL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău