Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: Oligarhii care sunt în complictate cu Federaţia Rusă, să fie sancţionaţi

04 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a afirmat miercuri seară, la Euronews, că autorităţile moldoveneşti speră ca în cursul acestui an aşa-numiţii oligarhi care încearcă destabilizarea ţării să fie puşi pe ”lista neagră” a Uniunii Europene, potrivit.

El precizează că autorităţile moldovene au cerut extrădarea milionarului Ilan Şor, despre care spun că se află în spatele protestelor de stradă din Republica Moldova, arătând că sunt conştiente că extrădarea acestuia din Israel va fi ”mai dificilă”, dar că oficialii de la Chişinău ”vor insista”. Conform lui Chirilă, Republica Moldova este ”mult mai pregătită” acum decât era în urmă cu un an pentru a face faţă provocărilor din exterior.
”Să ne aducem aminte că în toamnă am avut de o amploare mai mare decât le avem acum şi am reuşit să facem faţă. De această dată sunt mai violenţi, dar şi forţele noastre de ordine sunt pregătite şi instruite să facă faţă unor astfel de provocări. Suntem mult mai bine pregătiţi decât eram acum un an şi nu vom fi luaţi prin surprindere, indiferent de unde va veni această provocare”, a afirmat Victor Chirilă, vineri seară, la Euronews România.

Ambasadorul a explicat că autorităţile moldoveneşti ştiu ”foarte bine” de unde vin provocările la adresa puterii de la Chişinău.
”Ştim cine este instigatorul, organizatorul principal al acestor proteste, domnul Şor care se află în Israel şi extrădarea căruia a fost solicitată şi autorităţile din Israel analizează această solicitare, înţeleg că nimic nu este imposibil. Ne dăm seama că procedurile de extrădare vor fi mai dificile, dar noi vom insista”, a adăugat Victor Chirilă.

El a mai afirmat că autorităţile de la Chisinău îşi doresc ca oligarhii implicaţi în acte de corupţie şi acţiuni de destabilizare a ordinii democratice din ţară să fie sancţionaţi.
”Suntem în discuţii şi cu Bruxellesul şi cu statele membre pentru a-i sancţiona, a-i pune pe lista neagră şi în interiorul Uniunii Europene pe Plahotniuc şi pe Şor şi pe alţi oligarhi. (…) Urmează un proces de reflecţie, sperăm foarte mult ca acest proces de reflecţie să dureze cât mai puţin astfel încât să avem pe parcursul anului acesta, de ce nu până la sfârşitul acestui an, o decizie prin care aceşti oligarhi care contribuie la destabilizarea ordinii din Republica Moldova în complicitate directă sau indirectă cu Federaţia Rusă să fie sancţionaţi, puşi pe lista neagră, conturile lor bancare să fie blocate”, a adăugat ambasadorul Victor Chirilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău