Ambasadorul României apreciază progresul în construcția liniei electrice aeriene 400kV Vulcănești-Chișinău

20 Iun. 2024, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iun. 2024, 13:23 // Actual //  bani.md

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a făcut o vizită oficială pe șantierul de construcție a liniei electrice aeriene LEA 400kV Vulcănești-Chișinău, exprimându-și aprecierea pentru progresul înregistrat în implementarea acestui proiect vital pentru securitatea energetică a Moldovei.

În cadrul vizitei desfășurate miercuri, 19 iunie, ambasadorul a subliniat importanța proiectului de interconectare energetică între România și Republica Moldova, considerându-l crucial pentru consolidarea securității energetice a cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Cristian-Leon Țurcanu a evidențiat sprijinul continuu al României pentru autoritățile pro-europene de la Chișinău în realizarea acestor proiecte strategice.

La rândul său, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a prezentat evoluția lucrărilor, menționând că în doar două luni au fost realizate fundațiile pentru piloni pe o lungime de aproximativ 18 kilometri. Acesta a subliniat că proiectul liniei electrice aeriene face parte din măsurile urgente ale statului pentru asigurarea securității energetice, având ca obiectiv reducerea dependenței de sursele tradiționale și diversificarea surselor de energie.

Construcția liniei aeriene 400kV Vulcănești-Chișinău, parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, este finanțată de Banca Mondială cu o valoare totală de 61 de milioane de euro, dintre care aproximativ 27 de milioane de euro sunt alocate pentru construcție. Linia va traversa 157 de kilometri și va conecta opt raioane și 35 de localități din sudul Republicii Moldova cu centrul țării.

Capacitatea liniei, estimată la aproximativ 500 MW, va reprezenta o contribuție semnificativă la asigurarea necesarului de energie electrică al țării în perioadele de vârf de consum, având potențialul de a acoperi aproximativ 50% din consumul total. Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu și oficialii moldoveni au inspectat atât șantierul din Congaz, cât și depozitul de materiale din Chirsova, UTA Gagauzia, exprimându-și încrederea în realizarea cu succes a acestui proiect strategic pentru ambele țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău