Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

AmCham solicită clarificări privind stabilirea taxei locale în comerțul electronic. Se aplică dubla impozitare

30 Mart. 2021, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
30 Mart. 2021, 14:07 // Actual //  Irina Luca

AmCham Moldova a elaborat o solicitare în adresa Primarului general al mun. Chișinău a Consiliului Municipal Chișinău prin care solicită clarificarea momentelor ce ține de aplicarea taxei locale în comerțul electronic, și anume stabilirea unor cerințe mai clare și mai concrete în ceea ce ține de modul de aplicare a taxei locale, dar și explicații asupra modului în care urmează a fi înțeleasă redacția curentă a Deciziei.

Conform deciziei nr.25/1 din 29 decembrie 2020, aprobate de Consiliul municipal Chișinău privind aplicarea cotelor locale de impozitare pentru 2021, taxa pentru magazinele online este stabilită la 5 mii de lei, în timp ce o scutire de la 50% din această sumă este prevăzută pentru magazinele online care au notificat despre activități pentru prima dată.

Declarația a fost publicată pe data de 16 martie 2021, pe site-ul organozației. 

În acest sens, Camera Americană de Comerț din Republica Moldova cere clarificarea dacă acest privilegiu se aplică persoanelor juridice care au notificat pentru prima dată despre activitățile magazinului online sau dacă este primul an de la data înregistrării efective a persoanei juridice.

În aceeași solicitare, reprezentanții Camerei Americane de Comerț solicită și elaborarea unei metodologii privind aplicarea acestei taxe locale, așa cum ar existalipsa unei înțelegeri clare a modului în care se va aplica taxa locală pentru tranzacționarea online.

AmCham consideră că impozitul pentru unitățile de afaceri și impozitul pe comerțul online ar trebui să se excludă reciproc, altfel o entitate juridică care decide să tranzacționeze pe internet, pe lângă un magazin fizic, pentru care plătește deja o taxă locală specială (în funcție de spațiul comercial), se va percepe o taxă suplimentară pentru soluția de lucru și online. Există și alte dificultăți care indică faptul că modelul de impozitare ales pentru tranzacționarea online este incorect, companiile fiind impuse să dubleze taxele achitate.

AmCham solicită o rundă de consultări cu comunitatea de afaceri cu privire la procesul de aplicare a impozitului local pe comerțul online și dezvoltarea unei metodologii clare și corecte.

”Stimularea comerțului electronic este imperativă pentru a reduce modalitățile tradiționale de cumpărături (piețe, mall-uri, supermarketuri etc.), cel puțin în timpul unei pandemii, când riscul de infecție cu COVID-19 în locuri aglomerate crește semnificativ, chiar dacă respectarea tuturor epidemiologice reguli”.

Realitatea LiveConferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
17 Mai 2021, 10:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
17 Mai 2021, 10:59 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Bitcoin a ajuns luni la cel mai jos nivel înregistrat în ultimele trei luni. Se întâmplă după ce investitorii au început să vândă criptomoneda, în urma aluziilor făcute în weekend de Elon Musk, care a dat de înțeles că ia în calcul sau chiar a vândut deja o parte din stocurile sale de monedă virtuală, scrie Reuters.

Bitcoinul a scăzut cu mai mult de 9% luni, până la 42.185 de dolari, cel mai jos nivel din 8 februarie, în vreme de ether, moneda blockchain-ului ethereum, a scăzut cu 8%, până la 3.227 de dolari. Dogecoin a scăzut aproape 7%, până la 0,48 de dolari, toate trei monedele ajungând la niveluri minime record.

Săptămâna trecută, Elon Musk a anunțat că Tesla nu va accepta bitcoin ca metodă de plată, din cauza îngrijorărilor de mediu legate de energia necesară pentru a procesa astfel de tranzacții. Duminică el și-a apărat decizia, sugerând că Tesla și-a vândut deja deținerile de Bitcoin, scrie Digi24.ro.

Răspunzând unui cont de Twitter cu numele de CryptoWhale, care a scris că „Deținătorii de bitcoin o să-și tragă palme în trimestrul următor, când o să afle că Tesla și-a vândut și-a vândut deținerile de bitcoin. La câtă ură și-a atras @elonmusk, nu l-aș condamna”, Elon Musk a scris: „Într-adevăr”.

Nu este clar dacă proprietarul Tesla a confirmat astfel vânzările ori s-a referit doar la faptul că și-a atras multe critici.

Elon Musk a anunțat săptămâna trecută pe Twitter că Tesla nu va mai accepta plata în Bitcoin pentru automobile. El și-a motivat decizia prin faptul că “mineritul de Bitcoin afectează mediul înconjurător”. Piața criptomonedelor a pierdut 365 de miliarde de dolari după acest anunț.

„Tesla a suspendat achiziționarea de automobile cu plata prin moneda Bitcoin. Suntem îngrijorați în privința utilizării crescute a combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin”, ar fi motivul pentru care Tesla nu mai acceptă plata cu această monedă virtuală.


 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso