Șefii fracțiunilor parlamentare se vor întruni pentru a decide soarta conducerii ANRE (VIDEO)

30 Mart. 2021, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
30 Mart. 2021, 14:10 // Actual //  Irina Luca

Președinții fracțiunilor parlamentare au fost invitați de vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, precum și Direcția juridică a Legislativului la dialog, pentru a decide următorii pași, care urmează să fie întreprinși în privința conducerii Autorității Naționale de Reglementare în Energetică, întrucât aceasta nu a reacționat nic sub o formă la votul de neîncredere acordat de Parlament, săptămâna trecută.

Astfel, faptul că ANRE nu a reacționat sub nici o formă la acțiunile deputaților, Batrîncea o consideră ca fiind „inadecvată și lipsită de bunul simț”.

„N-am primit nicio reacție din partea ANRE. Credem că nu este sănătoasă și adecvată. Lipsa oricărei reacții nu e firească și lipsește bunul simț. Chem șefii grupurile parlamentare, fracțiuni și Direcția juridică să vedem ce poate întreprinde Parlamentul în acest sens”, a afirmat Vlad Batrâncea la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Președintele Fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că susține inițiativa lui Vlad Batrîncea, afirmând că în ultima săptămână prețul țițeiului a scăzut cu 10%, însă ANRE și Consiliul Concurenței nu au intervenit pe piața carburanților autohtoni pentru a diminua prețul final la carburanți, scrie Realitatea.md.

„Împărtășesc poziția de a continua examinarea situației ce ține de ANRE. Dar vreau să analizăm situația mai minuțios. Azi am văzut că a scăzut prețul la barilul de țiței cu 10%. Nici o schimbare la nicio benzinărie. În numele Parlamentului să solicităm de Consiliului Concurenței pentru că asistăm la o înțelegere de cartel. Să vedem dacă s-au autosesizat și dacă au demarat anchetă”, a comentat Slusari.

Amintim că, vinerea trecută, Parlamentul a acordat vot de neîncredere conducerii ANRE, pentru faptul că, de la începutul anului petroliștii moldoveni au majorat de șase ori prețul la carburanți, iar această instituție nu a intervenit pentru a reglementa aceste scumpiri.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău