Americanii, scapă România de dependența gazului rusesc. Moldova ar putea importa gaz de peste Prut

19 Feb. 2022, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 12:00 // Actual //  bani.md

Primii metri cubi de gaz natural românesc din Marea Neagră ar putea să ajungă la mal la jumătatea acestui an, informează știrileprotv.ro.

Și tot de atunci ca efect imediat, românii ar trebui să primească facturi mai mici la gaz. Peste 600 de milioane de dolari au fost investiți de o companie americană în platforme situate în largul mării, dar și în sute de kilometri de conducte submarine.

Platforma de producție a gazelor naturale „Ana” este prima construită în largul Mării Negre în ultimii 30 de ani.

„Black Sea Oil and Gas”, o companie deținută de puternic concern american, a făcut investiția. Firma a anunțat că va începe extracţia gazului din așa-numitele „pungi” submarine cel mai târziu în noiembrie.

Mark Beacom CEO Bsog: „Sunt foarte încântat să pot sta, în sfârșit, aici, în față a ceva tangibil, platforma de producție gaze Ana. Poate că în câteva luni vom putea extrage, în cele din urmă, gaz din proiectul nostru”.

Gazele din Marea Neagră vor fi extrase din două zăcăminte: Ana și Doina – amândouă aflate la adâncimea de 70 de metri. Apoi, vor fi trimise spre ţărm prin 120 de kilometri de conductă submarină – până la o stație de tratare construită în zona Vadu.

În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an adică echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Şi tot de aici de la Vadu gazele din Marea Neagră ar trebui să ajungă în sistemul naţional.

Pentru România, proiectul din Marea Neagră poate fi șansa să își reducă dependența de gazele din import. Românii ar trebui să simtă și o reducere a facturilor – susține Ministerul Economiei

George Niculescu, Secretar de Stat Ministerul Economiei: „Evident că o nouă cantitate de gaze naturale în sistemul nostru de transport, efectul imediat va fi de presiune pe preț. Sperăm să înregistrăm preturi mai mici la gaze naturale, acesta este efectul imediat, iar o dată cu exploatarea tuturor resurselor de gaze naturale atât on shore cât şi off shore, România are potențialul să-și acopere în proporție de sută la sută consumul de gaze natural”.

Zăcământul de gaz din Marea Neagră – spun specialiștii – poate fi exploatat între 10 și 15 ani.

Gazul ar putea fi importat și de Republica Moldova prin conducta Iași – Chișinău. Compania care gestionează conducta este Eurotransgaz subsidiara Transgaz SA din România. Compania din Moldova a fost înfiinţată în 2017 pentru a participa la procedura de privatizare a Intreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz. Din anul 2018, urmare a achiziţionării Vestmoldtransgaz din Moldova de catre Eurotransgaz, SNTGN Transgaz întocmeşte situatii financiare consolidate de grup.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO