Americanii vor să scape de un iaht de lux confiscat de la un oligarh rus. E prea scumpă întreținerea lui

08 Mart. 2024, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mart. 2024, 10:45 // Actual //  Lupu Eduard

Întreţinerea unui mega-iaht confiscat de autorităţile americane de la un oligarh rus costă guvernul SUA aproape 1 milion de dolari pe lună, potrivit noilor dosare din instanţă, citate de CNBC.

Departamentul de Justiţie al SUA solicită permisiunea de a vinde un iaht de 106 metri numit Amadea, pe care l-a confiscat în 2022, susţinând că era deţinut de miliardarul rus Suleiman Kerimov.

Guvernul a spus că doreşte să vândă iahtul de 230 de milioane de dolari din cauza ”costurilor excesive” de întreţinere şi echipaj, despre care a spus că ar putea totaliza 922.000 de dolari pe lună.

”Este excesiv ca americanii să plătească aproape un milion de dolari pe lună pentru întreţinerea Amadea atunci când aceste cheltuieli ar putea fi reduse la zero printr-o vânzare”, potrivit unui dosar al procurorilor americani.

Taxele lunare pentru Amadea, care este acum andocat în San Diego, California, includ 600.000 USD pe lună în costuri de funcţionare: 360.000 USD pentru echipaj; 75.000 USD pentru combustibil; şi 165.000 USD pentru întreţinere, eliminarea deşeurilor, alimente şi alte cheltuieli.

Acestea includ, de asemenea, 144.000 USD în costuri lunare de asigurare pro-rata şi taxe speciale, inclusiv taxele de andocare, de 178.000 USD, ceea ce duce la 922.000 USD, conform dosarelor.

Bătălia pentru Amadea şi costurile pentru guvern evidenţiază provocările financiare şi juridice ale confiscării şi vânzării activelor deţinute de oligarhii ruşi după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar trebui să folosească profiturile din activele ruseşti de peste 200 de miliarde de dolari pentru a finanţa efortul de război al Ucrainei.

Comentariile ei au reflectat apelurile guvernamentale din primăvara anului 2022 de a bloca iahturile, avioanele private şi vilele miliardarilor ruşi în speranţa de a pune presiune asupra preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a strânge bani pentru efortul de război.

Cu toate acestea, aproape doi ani mai târziu, procesul legal pentru dovedirea dreptului de proprietate asupra activelor ruseşti şi vânzarea acestora s-a dovedit a fi mult mai consumator de timp şi mai costisitor.

La Londra, miliardarul rus Eugene Shvidler a purtat o luptă juridică pentru avioanele sale private care au fost confiscate, iar Serghei Naumenko a făcut recurs la reţinerea superiahtului său Phi.

Bătălia pentru Amadea a început în aprilie 2022, când a fost confiscat în Fiji, la cererea guvernului SUA, potrivit dosarelor instanţei.

Deşi SUA susţin că iahtul este deţinut de Kerimov, care şi-a făcut averea în minerit, avocaţii lui Eduard Khudainatov, un fost director general al Rosneft care nu a fost sancţionat, spun că el deţine iahtul şi au încercat să recupereze posesia iahtului.

În dosarele judiciare, avocaţii lui Khudainatov s-au opus eforturilor guvernului american de a vinde iahtul, spunând că o vânzare grăbită ar putea duce la un preţ de vânzare mic şi că cheltuielile de întreţinere sunt minore în raport cu valoarea potenţială de vânzare.

Avocaţii lui Khudainatov refuză să plătească costurile de întreţinere curente atâta timp cât guvernul urmăreşte o vânzare şi confiscare.

Cu toate acestea, ei spun că clientul lor va rambursa guvernul SUA cei peste 20 de milioane de dolari deja cheltuiţi pentru întreţinerea iahtului, dacă acesta va fi returnat proprietarului său.

În actele de judecată, guvernul spune că Kerimov şi-a deghizat proprietatea asupra Amadea printr-o serie de companii paravan şi alţi proprietari.

Ei spun că e-mailurile dintre membrii echipajului arată că Kerimov ”este proprietarul efectiv al iahtului, indiferent de titularul navei”.

E-mailurile arată că Kerimov şi familia sa au comandat mai multe îmbunătăţiri interioare ale iahtului, inclusiv un cuptor nou pentru pizza şi un spa, şi că, între 2021 şi 2022, când ambarcaţiunea a fost confiscată, ”nu au fost excursii de oaspeţi pe Amadea la care să nu participe fie Kerimov, fie membrii familiei sale”, potrivit dosarelor instanţei.

Guvernul mai spune că Kerimov încearcă să vândă Amadea de ani de zile, aşa că o vânzare ar fi conformă cu intenţia sa.

”Nu este o situaţie în care o instanţă ar dispune vânzarea unei moşteniri preţioase pe care un reclamant doreşte cu disperare să o păstreze din motive sentimentale”, a spus guvernul în dosare.

Chiar dacă Amadea ar fi vândut rapid, încasările nu ar merge automat către guvern. Conform legii, banii ar fi reţinuţi în timp ce Khudainatov şi guvernul îşi continuă lupta în instanţă pentru proprietate şi confiscare.

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iun. 2024, 13:48 // Actual //  bani.md

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, atrage atenția că Procuratura ar trebui să inițieze o investigație penală cu privire la propunerea de modificare a legii, declarată neconstituțională, prezentată de către deputatul Radu Marian. Inițiativa propune modificarea condițiilor pentru concesionarea spațiilor comerciale de la aeroport, generând suspiciuni serioase de favorizare a unei anumite companii.

În opinia lui Cîrnaț, este crucial ca autoritățile să investigheze toate licitațiile organizate în acest context, având în vedere că „toată lumea știe că va câștiga compania Lagardere”. Expertul subliniază importanța respectării principiilor de transparență și concurență corectă în administrarea bunurilor publice, mai ales în sectorul infrastructurii critice precum aeroporturile.

„Pe orice tentativă de organizare a licitației e bine ca Procuratura să intenteze dosar penal. Fiindcă odată ce Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că legea sau acest amendament promovat de Radu Marian este neconstituțional, înseamnă că cineva l-a băgat cu de-a sila Parlamentului ca să-l voteze. Păi atunci trebuie să vedem dacă nu este abuz din partea unor deputați sau unui deputat în acest amendament. Doi. Dacă nu cumva pentru acest amendament, un deputat sau doi sau un grup au fost mituiți. Pentru că dacă s-a declarat neconstituțional, la mijloc sunt probleme. Iar dacă sunt probleme, Procuratura Anticorupție are tot temeiul ca să pornească un proces penal cel puțin ca să verifice care au fost temeiurile ca acest amendament să fie băgat la vot în Parlament. Ca ulterior Curtea să spună: măi, oameni buni, voi ați încălcat Constituția. Voi ați închis ochii la proceduri. Și atunci, ăștia care au închis ochii, nu au luat bani?”, a declarat Teodor Cârnat, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Teodor Cîrnaț a declarat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că modificările legislative propuse pot avea consecințe grave asupra transparenței și bunei guvernări în gestionarea patrimoniului public, motiv pentru care este esențială o evaluare riguroasă din punct de vedere juridic și penal.

În acest sens, expertul constituțional atrage atenția asupra responsabilității procurorilor de a investiga cu atenție și de a asigura că orice acțiune legislative nu este folosită în mod abuziv în beneficiul unor interese private.

Ieri, 20 iunie, Curtea Constituțională a anulat modificările operate la legislația cu privire la privatizare, prin care se extindea termenul de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputați din opoziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău