Americanii vor să țină becurile aprinse în Republica Moldova! Alocă bani pentru două linii de interconexiune energetică

05 Mai 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2023, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

O parte din ajutorul Guvernului Statelor Unite de 300 milioane de dolari va fi alocată pentru construirea unor linii de  interconectare, precum o nouă interconexiune cu România – Iași-Ungheni-Strășeni sau linia de conexiune dintre două linii de înaltă tensiune care merg spre Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES) – de 400 kV Vulcănești – MGRES și 330 kV Vulcănești-Chișinău.

„Aceste interconexiunii nu sunt numai chestiuni tehnice, dar este vorba despre stabilitatea rețelei, predictibilitate, astfel încât rețeaua să fie stabilă și să ne putem sincroniza cu România în caz dacă Ucraina intră în blackout”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În următorul an, ar urma să fie formalizat operatorul de piață, care va face posibilă tranzacționarea energiei electrice regenerabile, pe ore, pe zi, inclusiv tranzacții de import/ export cu Ucraina și România. În cel mult un an ar urma să fie licitate capacități mari de energie verde, pentru a da impuls investitorilor care vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene. În acest sens, toate eforturile acum sunt concentrate pe îmbunătățirea cadrului legal.

Directoarea Oficiului inițiativelor de tranziție din cadrul Agenției 🇺🇸 Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Brittany Brown, care a avut o întrevedere cu Victor Parlicov. Astfel dacă anul trecut prioritatea zero a fost asigurarea cu gaze naturale, în următoarea perioadă vor fi esențiale investițiile în stabilitatea rețelei de energie electrică, pentru a putea integra cât mai multă energie regenerabilă și a fi pregătiți de eventuale pene de curent naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău