An de coşmar pentru industria smartphone-urilor: Incertitudinile economice din China împing piaţa în cel mai prost an

17 Aug. 2023, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2023, 16:57 // Actual //  bani.md

Industria smartphone-urilor se confruntă cu o provocare semnificativă în acest an, pe fondul incertitudinilor economice prelungite din China, ceea ce afectează cheltuielile de consum și ritmul de înlocuire al dispozitivelor. Potrivit datelor furnizate de Counterpoint Research, estimările arată că livrările globale de smartphone-uri se îndreaptă spre cel mai slab an din ultimul deceniu, cu o scădere a acestora cu aproximativ 6% față de anul anterior.

Conform acestor estimări, se anticipează că până la sfârșitul anului 2023, numărul total de telefoane mobile livrate va ajunge la aproximativ 1,15 miliarde, reflectând un declin semnificativ în comparație cu anii precedenți.

Raportul subliniază că regiunea Asia este una dintre cele mai afectate, incertitudinile economice din China având un impact major asupra cheltuielilor de consum și, implicit, asupra achizițiilor de smartphone-uri. În același timp, în America de Nord, consumatorii manifestă ezitare în ceea ce privește înlocuirea dispozitivelor existente, ceea ce a dus la rate minime record de înlocuire a telefoanelor.

Cu toate acestea, în ciuda declinului general al pieței, analiștii consideră că Apple Inc. ar putea rămâne rezilientă în fața încetinirii. Compania pregătește lansarea noului model de iPhone în a doua jumătate a anului, beneficiind de loialitatea și ecosistemul său hardware, care atrage sute de milioane de utilizatori dornici să facă upgrade la dispozitivele sale.

Această tendință negativă a înlocuirii dispozitivelor a fost observată pe tot globul, inclusiv în America de Nord, unde ratele de upgrade au atins niveluri minime. Expertul Jeff Fieldhack, director de cercetare pentru America de Nord în cadrul Counterpoint, a subliniat că acest an s-a confruntat cu o înregistrare negativă de upgrade-uri la toți operatorii de pe piață.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO