Andrei Spînu despre prețurile la combustibil: Cetățenii trebuie să înțeleagă situația

09 Mart. 2022, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Mart. 2022, 08:35 // Actual //  MD Bani

Vicepremierul Andrei Spînu ministrul infrastructurii și al dezvoltării regionale, a comentat creșterea continuă a prețurilor la carburanți în Republica Moldova prin faptul declanșării războiul din Ucraina. Acesta a provocat majorări deoarece multe din lanțurile logistice de livrare au fost afectate. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul TV N4, scrie Realitatea.md.

„Cetățenii trebuie să înțeleagă că noi avem o situație fără precedent în ultimii zeci de ani, probabil de la al doilea război mondial încoace. Acest război din Ucraina nimeni nu poate să spună cum ne va afecta în final. În sensul, cât de mult vor crește prețurile, cât de mult se vor schimba lanțurile logistice. Eu am să vă dau doar un exemplu: pe piața produselor petroliere 30 la sută din aceste produse până la începerea războiului erau importate din est. Acum aceste lanțuri logistice s-au întrerupt. O altă parte din lanțuri veneau prin Marea Neagră, acum nu mai vin pentru că sunt riscuri și unele companii nu mai asigură aceste nave. Totul este într-o schimbare continuă.” – a comentat vicepremierul Spînu.

Mesajul său, în contextul actual pentru cetățeni este să fie înțelegători și să aibă un comportament corect în situația dată.

„Suntem într-o perioadă de criză cu un grad de incertitudine extrem de mare, ori noi vorbeam înainte de război despre prețul gazului când era de 1700 -1800 de dolari pe mia de m3, săptămâna asta am avut prețuri de 3800 de dolari pe mia de m3 și tot în aceeași zi am avut și prețul de 2800 de dolari pe mia de m3. Cumva de la oră la oră se schimba prețul foarte mult. Aceste semnale ne spun că trebuie să fim prudenți. Da, trebuie să facem economii, pentru că asta este situația. În perioada în care suntem afectați, toți trebuie să avem în calcul – de la guvern, autorități, administrație publică locală, cetățeni, că trebuie să înțelegem în ce situație suntem și să avem un comportament corect și înțelegător în situația dată.” – a spus ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Statul va interveni și va reglementa situația pentru a nu avea cel puțin abuzuri, declară ministrul.

„Vedem cum în fiecare zi prețul la carburanți crește și evident că în perioada următoare vom lua anumite decizii care să reglementeze anumite situații ca să nu avem abuzuri cel puțin.”

Întrebat dacă s-ar putea reduce din accize și TVA la prețul carburanților, vicepremierul Spînu spune că aceste reduceri în contextul creșterii accelerate a prețurilor vor avea un impact foarte mic.

„Noi am discutat acest subiect. Impactul va fi foarte mic. Dacă acest ritm de creșteri se menține chiar dacă vom reduce accizele cu un leu spre ex., el peste o zi – două, dacă avem acest ritm de creștere, prețul va reveni tot acolo.” – a conchis vicepremierul.

Reamintim că în contextul războiului din Ucraina, prețurile la carburanți cresc în mod constant pe piețele internaționale. Barilul de petrol pe piaţa europeană a depăşit luni, 130 de dolari şi se tranzacţiona, marţi, cu 125 de dolari, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău