Andrei Spînu despre prețurile la combustibil: Cetățenii trebuie să înțeleagă situația

09 Mart. 2022, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Mart. 2022, 08:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Vicepremierul Andrei Spînu ministrul infrastructurii și al dezvoltării regionale, a comentat creșterea continuă a prețurilor la carburanți în Republica Moldova prin faptul declanșării războiul din Ucraina. Acesta a provocat majorări deoarece multe din lanțurile logistice de livrare au fost afectate. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul TV N4, scrie Realitatea.md.

„Cetățenii trebuie să înțeleagă că noi avem o situație fără precedent în ultimii zeci de ani, probabil de la al doilea război mondial încoace. Acest război din Ucraina nimeni nu poate să spună cum ne va afecta în final. În sensul, cât de mult vor crește prețurile, cât de mult se vor schimba lanțurile logistice. Eu am să vă dau doar un exemplu: pe piața produselor petroliere 30 la sută din aceste produse până la începerea războiului erau importate din est. Acum aceste lanțuri logistice s-au întrerupt. O altă parte din lanțuri veneau prin Marea Neagră, acum nu mai vin pentru că sunt riscuri și unele companii nu mai asigură aceste nave. Totul este într-o schimbare continuă.” – a comentat vicepremierul Spînu.

Mesajul său, în contextul actual pentru cetățeni este să fie înțelegători și să aibă un comportament corect în situația dată.

„Suntem într-o perioadă de criză cu un grad de incertitudine extrem de mare, ori noi vorbeam înainte de război despre prețul gazului când era de 1700 -1800 de dolari pe mia de m3, săptămâna asta am avut prețuri de 3800 de dolari pe mia de m3 și tot în aceeași zi am avut și prețul de 2800 de dolari pe mia de m3. Cumva de la oră la oră se schimba prețul foarte mult. Aceste semnale ne spun că trebuie să fim prudenți. Da, trebuie să facem economii, pentru că asta este situația. În perioada în care suntem afectați, toți trebuie să avem în calcul – de la guvern, autorități, administrație publică locală, cetățeni, că trebuie să înțelegem în ce situație suntem și să avem un comportament corect și înțelegător în situația dată.” – a spus ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Statul va interveni și va reglementa situația pentru a nu avea cel puțin abuzuri, declară ministrul.

„Vedem cum în fiecare zi prețul la carburanți crește și evident că în perioada următoare vom lua anumite decizii care să reglementeze anumite situații ca să nu avem abuzuri cel puțin.”

Întrebat dacă s-ar putea reduce din accize și TVA la prețul carburanților, vicepremierul Spînu spune că aceste reduceri în contextul creșterii accelerate a prețurilor vor avea un impact foarte mic.

„Noi am discutat acest subiect. Impactul va fi foarte mic. Dacă acest ritm de creșteri se menține chiar dacă vom reduce accizele cu un leu spre ex., el peste o zi – două, dacă avem acest ritm de creștere, prețul va reveni tot acolo.” – a conchis vicepremierul.

Reamintim că în contextul războiului din Ucraina, prețurile la carburanți cresc în mod constant pe piețele internaționale. Barilul de petrol pe piaţa europeană a depăşit luni, 130 de dolari şi se tranzacţiona, marţi, cu 125 de dolari, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău