Andrei Spînu despre prețurile la combustibil: Cetățenii trebuie să înțeleagă situația

09 Mart. 2022, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Mart. 2022, 08:35 // Actual //  MD Bani

Vicepremierul Andrei Spînu ministrul infrastructurii și al dezvoltării regionale, a comentat creșterea continuă a prețurilor la carburanți în Republica Moldova prin faptul declanșării războiul din Ucraina. Acesta a provocat majorări deoarece multe din lanțurile logistice de livrare au fost afectate. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul TV N4, scrie Realitatea.md.

„Cetățenii trebuie să înțeleagă că noi avem o situație fără precedent în ultimii zeci de ani, probabil de la al doilea război mondial încoace. Acest război din Ucraina nimeni nu poate să spună cum ne va afecta în final. În sensul, cât de mult vor crește prețurile, cât de mult se vor schimba lanțurile logistice. Eu am să vă dau doar un exemplu: pe piața produselor petroliere 30 la sută din aceste produse până la începerea războiului erau importate din est. Acum aceste lanțuri logistice s-au întrerupt. O altă parte din lanțuri veneau prin Marea Neagră, acum nu mai vin pentru că sunt riscuri și unele companii nu mai asigură aceste nave. Totul este într-o schimbare continuă.” – a comentat vicepremierul Spînu.

Mesajul său, în contextul actual pentru cetățeni este să fie înțelegători și să aibă un comportament corect în situația dată.

„Suntem într-o perioadă de criză cu un grad de incertitudine extrem de mare, ori noi vorbeam înainte de război despre prețul gazului când era de 1700 -1800 de dolari pe mia de m3, săptămâna asta am avut prețuri de 3800 de dolari pe mia de m3 și tot în aceeași zi am avut și prețul de 2800 de dolari pe mia de m3. Cumva de la oră la oră se schimba prețul foarte mult. Aceste semnale ne spun că trebuie să fim prudenți. Da, trebuie să facem economii, pentru că asta este situația. În perioada în care suntem afectați, toți trebuie să avem în calcul – de la guvern, autorități, administrație publică locală, cetățeni, că trebuie să înțelegem în ce situație suntem și să avem un comportament corect și înțelegător în situația dată.” – a spus ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Statul va interveni și va reglementa situația pentru a nu avea cel puțin abuzuri, declară ministrul.

„Vedem cum în fiecare zi prețul la carburanți crește și evident că în perioada următoare vom lua anumite decizii care să reglementeze anumite situații ca să nu avem abuzuri cel puțin.”

Întrebat dacă s-ar putea reduce din accize și TVA la prețul carburanților, vicepremierul Spînu spune că aceste reduceri în contextul creșterii accelerate a prețurilor vor avea un impact foarte mic.

„Noi am discutat acest subiect. Impactul va fi foarte mic. Dacă acest ritm de creșteri se menține chiar dacă vom reduce accizele cu un leu spre ex., el peste o zi – două, dacă avem acest ritm de creștere, prețul va reveni tot acolo.” – a conchis vicepremierul.

Reamintim că în contextul războiului din Ucraina, prețurile la carburanți cresc în mod constant pe piețele internaționale. Barilul de petrol pe piaţa europeană a depăşit luni, 130 de dolari şi se tranzacţiona, marţi, cu 125 de dolari, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău