ANRE: Există suficiente stocuri de carburanți la nivel național. Se atestă o cerere sporită din partea consumatorilor

10 Mart. 2022, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2022, 11:34 // Actual //  MD Bani

În ultimele zile, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă o cerere sporită de produse petroliere din partea consumatorilor, în special la motorină. Astfel, consumatorii au făcut cozi la benzinării din cauza creșterii considerabile a prețurilor. În acest context, ANRE anunță despre faptul că, la nivel național, există suficiente stocuri pentru a asigura cererea clienților.

Potrivit ANRE, unele benzinării au epuizat, în timp record, stocurile deținute din cauza cererii excesive de motorină. Acest fapt nu înseamnă că nu există suficiente stocuri.

„Pe fundalul creșterii prețurilor la nivel internațional și, în consecință, a celor stabilite de către ANRE, tot mai mulți consumatori procură produse petroliere în scopul atenuării efectelor viitoarelor majorări pentru bugetul personal. Acest fenomen are drept consecință suprasolicitarea lanțurilor logistice, care în ultimele 2 săptămâni și așa au fost influențate negativ de situația de criză din Ucraina. Drept urmare a cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute.”

Așadar, ANRE înseamnă consumatorii la calm și dă asigurări că există stocuri suficiente de carburanți, iar întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic.

„Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent.”

Republica Moldova este asigurată în cea mai mare parte cu carburanți din România, fapt ce permite o securizare adițională a pieței noastre de efectele negative ale situației din Ucraina.

Pentru mâine, 11.03.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 27,08 lei/litru;
Pentru motorină – 25,80 lei/litru.

Amintim că, prețurile stabilite la carburanți sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale. În perioada de referință de 14 zile calendaristice, prețul la burse a crescut la motorină cu peste 500 $/tona. Totodată, în comparație cu zilele precedente, azi deja se atestă o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate. În cazul în care tendința de scădere a cotațiilor se va menține, prețurile vor putea fi micșorate și în Republica Moldova.

Agenția Națională de Reglementare în Energetică aplică cu exactitate cadrul juridic și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO